Lukningen af Tönnes-slageriet giver udbudspuklen på det tyske slagtesvinemarked. Nord-West noteringen for 8-kilos grise er også uændret på 36,10 euro.

I dag er Nord-West noteringen fortsat uændret, men den vil sandsynligvis falde med seks euro (45 kroner) i næste uge. Den største udfordring er fortsat den midlertidige lukning af Tönnies-slagteriet i Rheda-Wiedenbrück, som lige blev forlænget med yderligere to uger til den 17. juni.

- Det er imidlertid usikkert, om der kommer yderligere udsættelser, og når slagteriet må åbne igen, så vil det sandsynligvis ikke være hele slagteriet, men kun dele af slagteriet i første omgang, skriver Danske Svineproducenter i deres ugenyt.

Udbudspukkel

På den måde vokser udbudspuklen på det tyske slagtesvinemarked. Tyske omsættere vurderer, at cirka 70.000 slagtesvin udsættes til slagtning for hver uge Tönnies-slagteriet er lukket. Og hvis slagtesvinestalden ikke tømmes, så kan man heller ikke købe nye smågrise. På grund af den gode forsyningssituation stiger prispresset på det tyske slagtesvinemarked. Allerede i onsdags faldt den tyske notering med seks cent (45 øre), og markedsinteressenter frygter yderligere prisfald i de kommende uger, skriver svineproducenterne.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Lov om løsgående søer

En meget vigtig beslutning blev i fredags truffet af det tyske forbundsråd, altså delstaternes parlament. Stort set alle tyske søer skal være løsgående. Søerne må kun fikseres i maksimum fem dage efter faring og kort tid før inseminering. For at afskaffe bokse i løbeafdelingen har smågriseproducenten en overgangsperiode på otte år til rådighed, for farestalden er det 15 år. Men allerede om tre år skal smågriseproducenten have udarbejdet et koncept for staldombygningen, og efter yderligere to år skal han søge om byggetilladelse. Når søerne er i løsdrift, skal en so have fem kvadratmeter til rådighed.

Dødsstød til smågriseproduktion

Tyske markedsinteressenter regner med, at næsten alle smågriseproducenter skal ombygge deres stalde på grund af den nye lovgivning. Selvom den tyske regering vil støtte staldombygningen med i alt 300 millioner euro (2,2 milliarder kroner) forventer man, at mange smågriseproducenter ikke vil investere i staldombygningen og stoppe produktionen. Nogle eksperter betegner beslutningen fra i fredags som et dødsstød for den tyske smågriseproduktion.

Den tyske VEZG-smågrisenotering indikerer, at Nord-West noteringen i næste uge vil falde med seks euro (45 kroner) til 49,00 euro (402 kroner inklusiv vægtregulering).