At Danmarks grisevelfærd hører til i den absolutte verdenstop er Peter Sandøe, professor i dyreetik og dyrevelfærd på Københavns Universitet, ikke helt enig i, fortæller han til Videnskab.dk.

- Jeg vil kalde det for en sejlivet myte, siger Peter Sandøe, der sammen med flere andre forskere, står bag et nyt studie, der peger på, at Danmark halter bagefter, hvis man kigger på flere af de store lande, som vi gerne sammenligner os med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I studiet, der er publiceret i tidsskriftet Animals, har Peter Sandøe og en række kolleger undersøgt grisevelfærden i Danmark, Sverige, Holland, Storbritannien og Tyskland.

Både Danmark og Tysklands grisevelfærd skraber bunden. Holland klarer sig kun lidt bedre, mens Sverige og Storbritannien løber med de bedste placeringer.

- Selvfølgelig er vi bedre end USA, Polen og de fleste lande i Asien. Men vi er kun lige lidt over EU-standard, og jeg mener da, at vi kan og bør gøre det bedre, tilføjer Peter Sandøe.

Studiet har undersøgt landenes produktion og lovgivning samt den såkaldte 'markedsdrevne dyrevelfærd' - der er et mål for, hvad forhandlere og forbrugere (altså, markedet) kan gøre for dyrevelfærden, skriver Videnskab.dk.

Undersøgelsen viser blandt andet, at Danmark scorer langt lavere end Storbritannien og Sverige, når det gælder især velfærden i produktionen af svinekød.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kigger man på forbruget fremfor produktionen, jævner det sig lidt ud, da de britiske og svenske forbrugere i høj grad spiser svinekød, der er importeret fra lande med en lavere standard for dyrevelfærd, mens de danske forbrugere spiser en del svinekød, som er produceret med ekstra hensyn til dyrevelfærd.