Børnene hang ud af bilvinduerne og kiggede begejstret ud på de økologiske smågrise og søer, skriver L&F i en pressemeddelelse.

Der var højt humør i bilerne. Bil efter bil fulgte markering og hjulspor rundt på griseproducent Flemming Jørgensens marker uden for Skive for at komme så tæt som muligt på de økologiske grise.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På grund af coronakrisen var den årlige sofari-event, der skulle have løbet af stablen over hele landet søndag den 24. maj aflyst. 

I stedet blev det til drive-in Sofari hos Kjeldbjerg Øko-gris ved Skive, så man dermed kunne undgå smittefare de besøgende imellem. Og den mulighed var populær hos dagens mange besøgende. En af dem var Simon Serup fra Skals.

- Det har virkelig været fedt at se de små grisebasser løbe rundt derude i deres naturlige miljø, og det varmer ens hjerte at se, hvor godt de har det. Det har virkelig været en god oplevelse, lød det fra ham.

Cirka 150 biler godt proppet med især børnefamilier nåede dagen igennem forbi på grisenes tumleplads. Så det var en tilfreds griseproducent, der tog imod de knap 600 besøgende, som det vurderes alt i alt gemte sig bag de regnvåde ruder.

- Vi er stolte over den økologiske produktionsform, og de frie forhold vores grise lever under her på markerne, så det vil vi gerne vise frem. Det ville vi normalt gøre med Sofari, som holdes hvert år på gårde over hele landet. Men det satte Corona-krisen desværre en stopper for i år. Det synes vi ligegodt var ærgerligt, og så kom vi på at lave det her popup-arrangement med en drive-in Sofari. Og det var virket rigtig godt, siger økologisk griseproducent Flemming Jørgensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han er ejer af Kjeldbjerg Økogris med 200 søer, der producerer cirka 5.500 økologiske slagtegrise om året. Efter 15 år med konventionel svineproduktion lagde Flemming Jørgensen i 2017 driften om til økologi. Og det er en produktionsform, som vækker genklang hos dagens besøgende.

- Vi har væsentligt bedre samvittighed, når vi køber noget kød fra sådan en opdræt her frem for, når grisene lever på stald hele livet. Grisene ser simpelthen ud til at trives, som de løber rundt her med krølle på halen og boltrer sig i græsset, siger Kirstine Hermansen fra Viborg.

Og folk kom langvejs fra til Kjeldberg Øko-gris. Flere kom fra byer som Struer, Herning, Thisted og fra Århus. De besøgende oplevede grisene blive fodret, men så også grisene gå og græsse og rode i jorden efter rødder og andre grisegodter.

Sofari arrangeres af foreningen FØKS, som håber, at det igen i 2021 er muligt at holde traditionel Sofari. Her vil økologiske grisegårde over hele landet igen holde åbent hus, så gæster og landmænd kan få en god snak om økologi og produktion af økologiske grise.