Efter en periode med den skærpede kontrol af grise til eksport skulle Fødevarestyrelsen (FVST) evaluere ordningen. Evalueringen skulle være foretaget allerede i efteråret, men med et pennestrøg sprang ministeren evalueringen over, og meddelte en fredag eftermiddag, at ordningen fortsatte uændret, skriver Danske Svineproducenter i deres ugenyt til medlemmerne.

- I sidste uge kom så endelig FVST's såkaldte evaluering der i korte træk går ud på, at FVST stadig ønsker at fortsætte uændret. Og det er der - set fra FVST's side - mange gode grunde til. Det er klart, at det er nemmest for FVST at fortsætte uændret, eftersom en masse personale ville blive overflødigt, og man skulle ud i en upopulær fyringsrunde, siger Per Badum, direktør i Danske Svineproducenter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Indtægtkilde for FVST 

Ydermere har FVST ikke lagt skjul på, at den skærpede kontrol er en særdeles vigtig indtægtskilde.

- Ja, nærmest en livsnerve for FVST's drift. Det er let at sætte tommeskruerne på svineproducenter og transportører og lade dem betale ved kasse ét. Det er endnu en historie om den lille mand mod systemet, der ikke kan gøre meget andet end at vente på, at EU siger stop, skriver svineproducenterne.

Fødevarestyrelsen skulle allerede for et år siden definere "brodne kar", idet hele formålet med den skærpede kontrol netop er at ramme de brodne kar i branchen særligt hårdt.

Men svineproducenterne mener, at evalueringen med tydelighed viser, at det er for besværligt for FVST at komme med en sådan definition, og derfor lader man bare være og fortsætter i stedet belejligt med at skære alle over én kam.

- Det er magtfuldkommenhed, så det batter, og det viser blot med al tydelighed, hvor berettiget det er, at vi stævnede ministeren for denne kontrol, der går langt ud over det, som EU tillader, skriver svineproducenterne.