På baggrund af et studie fra Holland om de sundhedsmæssige konsekvenser af at bo nabo til husdyrsbedrifter, vil miljøminister Lea Wermelin have Sundhedsministeriet til at undersøge forholdene om naboskabet. Ministeren beder også Sundhedsministeriet om at forholde sig til en række yderligere studier, som er fremsendt af Greenpeace. 

Greenpeace udgav i oktober 2019 filmen: "Nabo til en svinefabrik" , der beskriver de gener og potentielle sundhedsmæssige risici for danske familier, som er naboer til svinebedrifter. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Miljøminister Lea Wermelin (S) bad på baggrund af filmen Sundhedsstyrelsen vurdere, om ny forskning fra en række lande giver anledning til at revurdere sundhedsrisikoen ved at være nabo til en svinebedrift. Det er denne første vurdering, der nu fører til en systematisk gennemgang af eksisterende (primært internationale) studier på området. 

Hos Greenpeace Danmark glæder de sig over undersøgelsen og undrer sig over, at Danmark, som er verdens største producent af svin pr. indbygger aldrig har lavet forskning omkring konsekvenserne ved at bo nabo til en svinebedrift. 

– Det er glædeligt, at miljøministeren nu følger Sundhedsstyrelsens ønske om at få den omfattende internationale forskning om helbredsproblemer ved at bo i nærheden af store svine-, kyllinge- eller kvægfarme gennemtrævlet for at vurdere, om de danske regler skal strammes, siger landbrugspolitisk rådgiver i Greenpeace, Kristian Sloth. 

En række miljøorganisationer og bekymrede borgere stiftede i marts 2020 Landsforening mod Svinefabrikker, der i dag tæller over 300 medlemmer.

Læs mere om hele debatten på Hyo.