Der kan gemme sig et stort økonomisk potentiale i at reducere pattegrisedødeligheden. Opfordringen fra LandboNord lyder nu om at bruge tiden nu til at skabe gode erfaringer, der på den lange bane kan være med til at fastholde en lav pattegrisedødelighed. Gode erfaringer kan både være med til at udnytte dit produktionspotentiale bedst muligt og få flere grise ud af stalden.

LandboNord har lige nu 10 besætninger med i det landsdækkende projekt gennem Seges kaldet PattegriseLIV 2.0, og søger nu besætninger til PattegriseLIV 2.1.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ambitionerne er store, det samme gælder udbyttet og erfaringsudvekslingen. Der arbejdes primært med knowhow og konkrete løsningsorienterede tiltag, der er mulige at implementere direkte i besætningen.

- Den nuværende erfaring er, at vi på flere områder skal tilbage til den grundlæggende viden, og have lavet et tjek på alle de ting vi godt ved og har diskuteret i årevis. Det kan være ting som varme, fodring, ammesostrategi og ansvarsfordeling, fortæller svinerådgiver i LandboNords SvineRådgivning, Nina Roland Simonsen.

Hun peger på tre erfaringer fra PattegriseLIV, du som svineproducent allerede i dag kan gå hjem og kontrollere, om der er styr på:

Stil skarp på de hyppigste dødsårsager i besætningen. Lav registreringer af dødsårsager og brug dem aktivt, ellers har de ingen værdi.

Giv soen de bedste betingelser for at passe grisene. Det kræver rent vand, og det rette foder af høj kvalitet. Kontrollér at I som minimum lever på til anbefalinger om vandtryk, fodernormer og foderkurver.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den bedste start på livet for alle grise er tilstrækkelig med energi og varme. Begynd med sikring af tilstrækkelig råmælk, og hjælp dem der har brug for lidt ekstra.

- I øjeblikket er vi ved at gøre klar til PattegriseLIV 2.1, hvor vi vil bevare det skarpe fokus på at få flere levende grise ud af stalden. Alle interesserede er velkomne til at kontakte LandboNord, siger Nina Roland Simonsen.