Svinenoteringens himmelfart har de sidste mange måneder fået slagtesvineproducenterne til at lave grisene en tand større, inden de sendes til slagteri, skriver velas i en pressemeddelelse.

Men den stigende afgangsvægt kan være et problem, som flere steder betyder en overproduktion i forhold til miljøgodkendelsen for ejendommene. Og det kan på sigt betyde gedigne bøder til svineproducenterne, fortæller Søren Andersen, svinerådgiver hos Velas.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Som priserne er nu, er der god økonomi i at lave slagtesvinene større, end man har gjort tidligere. Den optimale slagtevægt ligger på 94 kg, og det betyder, at grisene skal have en afgangsvægt på 123 kg. Men rigtig mange miljøgodkendelser går til eksempelvis 107 kg eller 115 kg, og det giver producenterne en reel overproduktion, siger Søren Andersen, der løbende ser den stigende afgangsvægt i E-kontrollerne.

Risikerer massive bøder

Typisk foretager kommunerne tilsyn sidst på året, og blandr andet i gødningsregnskaberne vil overproduktionen vise sig. Den øgede afgangsvægt vil ifølge Rie Krukow, svinekonsulent hos Velas, kunne resultere i politianmeldelser og i sidste ende konfiskering af DB1 plus en bøde på yderligere 25 pct. (DB1 stammer fra Danmarks Statistik, red.)

Hvis en slagtesvineproducent med eksempelvis cirka 2.000 stipladser har tilladelse til at producere grise i et vægtinterval på 30 til 107 kg levendevægt og ender med en afgangsvægt på 120 kg levendevægt pr. gris, vil det betyde en overproduktion på cirka 50 dyreenheder om året. Det vil kunne resultere i et konfiskeret DB1 på cirka 320.000 kroner foruden en bøde på 25 procent svarende til cirka 80.000 kroner - den samlede regning vil i givet fald beløbe sig til cirka 400.000 kroner.

- Det springende punkt her er, at hvis man har en overproduktion, og man bliver dømt for det, så bliver man dømt for overproduktion i al den tid, den har fundet sted. I praksis betyder det, at myndighederne går baglæns gennem årene og beregner tilsvarende konfiskation af DB1 plus 25 procent i bøde. Det kan blivemeget dyrt for den enkelte producent på sigt, fortæller Rie Krukow.

Levende dyr

Svinekonsulent Søren Andersen peger på, at de tunge kilo tæller meget hårdt i dyreenhederne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis man leverer grisene bare to kg over vægtgrænsen, vil man i sidste ende have en stor overproduktion. Og lige nu taler vi jo om typisk 7-16 kilo i forskel per gris, siger Søren Andersen, der understreger, at en del af landmændene kommer uforskyldt i klemme.

Han peger på, at blandt andet har slagterierne fra tid til anden været bagud og derfor udskudt afhentningstidspunkt en uges tid. Samtidig kan smågrisene også have været tungere end normalt, da de er kommet ind i stalden.

- Vægtgrænserne kan være svære at overholde oppe på det niveau. Det er jo levende dyr, og man kan ikke bare sige, at nu skal dyrene ikke vokse mere.

Ny miljøgodkendelse

De to svinekonsulenter bakkes op af Anne Kirkegaard, der er miljøkonsulent hos Velas. Hun peger på, at miljøgodkendelserne ofte er mange år gamle og ikke noget, man som svineproducent tænker meget over.

- Derfor ved mange af svineproducenterne måske slet ikke, at de bryder reglerne, hvis afgangsvægten stiger. Men uvidenhed er desværre ikke en undskyldning, og derfor er det virkelig vigtigt, at man som svineproducent får taget hånd om det her og løser det hurtigst muligt, siger Anne Kirkegaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun fortæller, at man kan komme problemet til livs ved at få en ny miljøgodkendelse. De nye miljøgodkendelser adskiller sig væsentligt fra de tidligere og tager nu afsæt i antal kvadratmeter i stalden frem for afgangsvægt og antal dyr. Det vil sige, at man som svineproducent med den nye miljøgodkendelse ikke længere har et antal dyr inden for en given vægtgrænse, man skal holde sig inden for.

- Løsningen på problemet her er den nye miljøgodkendelse. Får man den i hus, behøver man ikke bekymre sig om problematikken i de kommende år. Derfor opfordrer vi alle slagtesvineproducenter til at tage fat i deres svinekonsulent eller rådgiver for at finde ud af, hvad ens nuværende miljøgodkendelse giver tilladelse til, og om der er behov for en ny, siger Anne Kirkegaard.