Svin, objektiv sundhedsovervågning (SOS) kan med gentagne prøver fra dine grise give overblik over, hvad besætningen bøvler med. Overvågningen kan være med til at optimere sundheden, så udfasningen af medicinske zink kan gøres så smart så muligt.

- Systematiske analyser af raske grise kan give overblik over effekt af behandling, vacciner, management og smitte. Det kan forbedre sundheden, ved at pege i hvilken retning fokus skal ligge, når man skal udfase den medicinske zink, siger dyrlæge på Center for Diagnostik hos DTU, Rikke Søgaard. Hun har fulgt 11 projektbesætninger, der har afprøvet SOS med seks prøveudtagninger over ni måneder, hvor både spyt- og sokkeprøver indgår. Resultaterne kan blive revolutionerende, mener Rikke Søgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fokus på de raske grise

- Hidtil har der været stor fokus på de syge grise i besætningerne, og det er i problemstierne der er blevet udtaget prøver. Vi skal have flyttet fokus til de raske grise, og være mere systematiske for at blive klogere på, hvad der ligger under overfladen, og hvad der skal fokuseres på i fremtiden, forklarer Rikke Søgaard. Hun har gjort overvågningskonceptet lidt nemmere efter gennemgang af data fra projekt-besætningerne. Her har hun tilpasset analyser og udtagninger så det passer til de fleste bedrifter, både praktisk og diagnostisk. Det er blevet nemmere og lidt billigere. Det er første gang at der samles så meget data fra besætningerne, og det giver et rigtigt godt grundlag for at besætningsejer og dyrlæge kan optimere vaccinationsstrategier og sygdomsbehandling, mener Rikke Søgaard.

Flere sygdomme har vist sig negative

DTU går nu kommercielt ud og tilbyder SOS, som en pakke til sundhedsovervågning i alle svinebesætninger. Der er luget ud i analyserne. Blandt andet er Bordetella, Mycoplasma Hyopneumonia og Mycoplasma Hyorhinis fjernet, på grund af for mange negative prøver.

- Spyt er måske ikke det optimale materiale til undersøgelse for disse sygdomme, derfor har vi valgt at tage dem ud, selv om det er alvorlige sygdomme. Vi udvikler dog stadigvæk på konceptet med tilførsel af andre relevante sygdomme til overvågning, siger Rikke Søgaard.

Overraskende resultater

Andre resultater har overrasket den erfarne dyrlæge. Blandt andet har hun ikke set så meget influenza i slagtesvinestaldene som hun havde troet.

- Ud fra de mange resultater jeg har set, så viser det sig, at der reelt ikke er ret meget influenza i slagtesvinestaldene. Men analyserne viser til gengæld, at næsten alle besætninger er positive overfor cytomegalovirus, det vi i daglig tale kalder snotsyge, fortæller Rikke Søgaard. Der er ingen vacciner mod cytomegalovirus, men med SOS har man nu mulighed for at skille den ud fra influenza. Hun har set flere af de 11 projektbesætninger ændre vaccinations- og behandlingsstrategi på baggrund af SOS.

Artiklen fortsætter efter annoncen

SOS udviklet til full-site besætninger, men har man kun søer og smågrise, kan man konvertere slagtesvineprøverne til at analysere på poltene.

Læs mere om SOS i Hyo og hvordan besætningsdyrlægen tager i mod konceptet.