Afrikansk svinepest (ASF) på DanBred Arges sofarm i den rumænske provins Arges lader selskabet tilbage helt uden dyr i de store stalde.

- Vi var lige ved at være klar til at sætte nye dyr ind på vores slagtesvinesite, men nu er alle dyr slået ned, og vi skal starte helt forfra, siger én af ejerne: Martin Agerskov. Svineproducenten forklarer, at selskabet har gjort alt for beskytte de to sites mod smitte. De to farme har huset henholdsvis 42.000 dyr på avlssitet og 29.000 slagtesvin på den anden farm.

Slagtesvinesitet blev den 22. oktober ramt af afrikansk svinepest, trods massive investeringer på omkring 10 millioner kroner, alene til sikring mod smitte.

- Vi har gjort alt hvad vi kunne. Vores farme er sikret efter alle kunstens regler, vi forstår simpelthen ikke, hvordan smitten er kommet ind. Det ville være rart, hvis vi kan pege på én ting, der har bragt smitten ind, men det kan vi ikke. Vi har arbejdet systematisk i flere år på at sikre os mod afrikansk svinepest, og har haft eksperter til at rådgive os om smittebeskyttelse. Jeg er bange for at vi ikke kan være sikre, når det gælder afrikansk svinepest, siger Martin Agerskov. Han nævner blandt andet medarbejdernes sikkerhedsprocedurer med vask og fire gange hånddesinfektion før adgang til stalden, og at foderet, som selskabet selv producerer, er i karantæne i fire måneder.

Bekymrer sig for medarbejderne

En af de største bekymringer ligger dog hos selskabets ansatte. 150 medarbejdere arbejder på DanBred Arges. En stor del af dem har arbejdet på at få slagtesvinesitet vasket, desinficeret og klar til at modtage nye, raske dyr fra deres eget sohold. Det skulle være sket indenfor en måned. Det er der sat en stopper for nu.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Det værste er alle de medarbejdere, vi har forpligtigelser overfor. Mange af dem har været med fra starten og de er ligeså chokeret over sygdommen som vi er. Vi prøver at se om vi finder nogle ordninger, så de kan klare sig, indtil vi er oppe at køre igen, forklarer Martin Agerskov. Han fortæller at arbejdet på den sofarmen har været med til at holde modet oppe hos de ansatte. Det bliver taget fra dem nu.

Til Rumænien i næste uge

De danske ejere har trods dette tilbageslag ikke tænkt sig at lukke ned for det rumænske eventyr. I næste uge går turen til Rumænien for at lægge en plan for fremtiden.

- Vi går den lyse tid i møde, hvor det bliver lidt nemmere at kontrollere virus. Men hvornår vi sætter dyr ind igen, tør jeg ikke sige noget om. Hvor opdriver man 5000 sopolte lige nu? Det er et frygteligt tidspunkt at stå med tomme stalde. Priserne er i top og det er nu vi har chance for at tjene tabet hjem fra tabet af slagtesvinene i oktober, siger Martin Agerskov. Han ser overrasket til, at mindre svineproducenter i nærområdet kan producere uden at blive ramt af afrikansk svinepest. Man har i selskabet ingen ide om, hvad der har bragt smitten ind. EU erstatter grisene der bliver slået ned, men driftstabet må selskabet selv dække. De har endnu ikke opgjort tabet.

DanBred i Danmark ønsker ikke udtale sig om sagen. DanBred Arges er et privatejet selskab, der opererer selvstændigt og ikke indgår i DanBreds kerne, oplyser Jens Fabricius fra DanBred.