Konsulenthuset Boje & Ladekjær står bag konceptet direktør.nu. De ser svineproducenterne i et interessant nyt lys, som blandt andet kan være med til at afhjælpe udfordringerne med generationsskifte i branchen, skriver Boje & Ladekjær i en pressemeddelelse.

Efter en årrække med svære kår har 2019 været et glimrende år for de danske svineproducenter. Men selvom de gode priser på svinekød spreder glæde og større interesse i branchen, løser det ikke de kommende års udfordringer i forhold til generationsskifte rundt i landets svineproducenter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lars Boje og Hielke Wiersma fra konsulenthuset Boje & Ladekjær er to af ildsjælene bag et nyt koncept, som skal fremme den danske svineproduktion.

Den helt store udfordring er den store økonomiske investering, der i dag skal til for at starte en svineproduktion, fortæller Lars Boje, medstifter af Boje & Ladekjær, og uddyber:

- Som ny landmand skal du typisk stå med 20 procent af købsprisen. Det kunne bedre lade sig gøre, da en gård kostede ti millioner, men i dag hvor prisen på en rentabel dansk svineproduktion nemt kan beløbe sig til 50-100 millioner kroner, er det altså svært at rejse 20 procent af kapitalen som ene landmand.

Det betyder, at der er færre nye landmænd, som kan komme i gang som svineproducenter, og det er en af grundene til, at Boje & Ladekjær i samarbejde med en række investorer har udviklet en ny forretningsmodel.

Klart koncept

Hielke Wiersma er projektleder på den nye forretningsmodel. Han forklarer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vores koncept ser på svineproduktion med udgangspunkt i en mere klassisk virksomhedsopbygning. Vi deler nemlig svineproduktionen op i tre: Kapital, direktør og driftsanlæg.

Kapitalen var første vigtige skridt på vejen.

- Mens kapitalfonde typisk investerer i de fysiske aktiver, har vi brug for investorer der, ligesom os, ser mulighederne i at investere i driften, fortæller Hielke og fortsætter:

- For de fleste investorer, er det her en ny måde at tænke investering på, men de kunne se potentialet ? både i driften og i vores helt klare setup og store fokus på ledelsessystemet.

Det betyder, at der i dag står en gruppe relevante investorer klar til at investere i dansk svineproduktion. De kommer med forskellige erfaringer og baggrunde, så de - foruden økonomi - kan biddrage med netværk og viden i den enkelte produktion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den gode direktør

Med kapitalen sikret, var næste skridt at finde de helt rigtige direktører, og det skulle foregå online.

- Vi lavede hjemmesiden direktør.nu, hvor vi forklarede om modellen. Vi lancerede siden og idéen op mod den store svinekongres i Herning i 2019 og ventede spændt på reaktionerne, fortæller Hielke. Og reaktionerne viste sig at være meget positive, alt imens gode bud på direktører tikkede ind i mailboksen og en grundig udvælgelsesproces blev sat i gang.

Selvom det nye koncept tager udgangspunkt i de mere klassiske virksomhedsmodeller, kan en direktør til en svineproduktion nemlig ikke vælges ud fra helt de samme principper som for eksempel en direktør til en produktionsvirksomhed.

Lars Boje forklarer:

- Det unikke i landbruget i forhold til andre mere traditionelle virksomhedsformer er, at det kræver en stor tilstedeværelse af direktøren. Det kræver hands-on hele tiden, fordi det er biologi, vi arbejder med. Her kan du ikke slukke for lyset klokken 16. Det kræver en helt unik ledertype med kæmpe passion og arbejdsmoral.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efter en række samtaler har Lars og Hielke nu valgt fem direktører, som skal være med til at starte projektet. Direktørerne kommer typisk med en uddannelse som landmand og ledelseserfaring fra landbrug eller større virksomheder. De bliver medejere af svineproduktionen, mens Boje & Ladekjær kommer med finansiering og et velfungerende ledelsessystem inklusiv alt fra sparring til software.

Driftsanlæg søges

Med både kapital og direktører på plads, mangler projektet nu kun ejendommene for at blive en realitet.

- Vi efterlyser lige nu driftsanlæg, som vi kan leje i en årrække på fx 10-15 år med plads til minimum 1.000 søer. Geografisk har alt interesse, men det er udelukkende driftsanlægget, vi er interesseret i: det er her vores direktører er specialiserede, siger Lars Boje.

Svineproduktioner over hele landet står i de kommende år overfor en udfordring ift. kommende generationsskifter. Med denne forretningsmodel håber Lars blandt andet at afhjælpe den udfordring. Han fortæller afslutningsvis:

- Landmanden får en økonomisk stærk og seriøs lejer, som kan overtage anlægget og eventuelle medarbejdere. Det kan endda være, at han selv kan blive boende i hovedbygningen, mens anlæggene kører videre under en af vores direktører. Vi tænker, at det giver sikkerhed for landmanden: at hans livsværk kører videre, medarbejdere fortsat har job, og familien kan blive boende - alt efter, hvad han selvfølgelig ønsker.