Antallet af udbrud af afrikansk svinepest (ASF), der er bekræftet i husdyrgrisbesætninger i Europa, falder, men tilfældene i vildsvin fortsætter med at stige.

Dyre- og Sundhedsanlægsagenturets (APHA) seneste ASF-opdatering viser, at der var163 tilfælde i tamgris i december og januar, hvilket fortsætter den faldende tendens. Dette sammenlignes med mere end 100 tilfælde i oktober og november og mere end 600 pr. måned i juli og august, skriver PigWorld.

Siden den sidste APHA-rapport i december 2019 er udbrud hos husdyr kun observeret i tre lande, med langt de fleste af disse i Rumænien (153 i december og januar) og tilfælde også i Bulgarien (9) og Ukraine (1), med nogle få også i det vestlige Rusland.

Størstedelen af ??de nylige indenlandske sager involverede småbedrifter i baghaven, selvom både Bulgarien og Rumænien rapporterede om udbrud på kommercielle bedrifter - en i Rumænien (24.614 svin) og to i Bulgarien på store industribedrifter tæt på byen Varna, der ramte over 60.000 svin i alt.

Opdateringen, der blev offentliggjort før ASF blev bekræftet i Grækenland, viser, at den forventede et ASF-udbrud og for nylig havde intensiveret overvågningen, som et resultat af situationen i Bulgarien, hvor der har været 138 tilfælde af ASF i vildsvin siden november 2019 og 49 tilfælde hos husdyr siden juli.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Grænsekontrol af passagerer er af største vigtighed, ligesom reklamekampagner, der sigter mod at nå frem til den rejsende, og minde dem om, at det ikke er tilladt at bringe produkter af animalsk oprindelse tilbage fra EU eller fra en region i EU under sygdomsbegrænsninger, skriver Dyre- og Sundhedsanlægsagenturet.

Læs mere om ASF situationen i APHA update.