Jægerne i Sønderjylland har svært ved at komme tæt nok på vildsvinene til at skyde dem. Vildsvin er kloge og snu dyr, der ikke sådan lader sig lokke af foder. Mange marker stå stadig grønne og giver dermed rigeligt med foder til dyrene, der ikke behøver opsøge foderpladserne i skovene. Hvis det lykkes at skyde et vildsvin ved foderpladserne, så flygter de øvrige i flokken og holder sig væk i adskillige uger og opsøger andre af de cirka 80 foderpladser.

På Danske Svineproducenters generalforsamling i dag på Nutrifair 2020 blev bekæmpelsen af ASF drøftet. Frygten blandt svineproducenterne for ASF i Danmark er stor og fylder meget i debatten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Svineproducent og bestyrelsesmedlem i Danske Svineproducenter, Claus Bruun Jørgensen, afholdt jagt i går tirsdag fællesjagt med staten på sine 42 hektar skov tæt ved Blommelund Plantage, ved den dansk-tyske grænse. En jæger så en stor flok vildsvin, men selv om 50 jægere var sat ind i jagten, lykkedes det vildsvinene at forsvinde i skoven. Jægerne var på riffeljagt for at skyde kronvildt og dådyr, men også vildsvin, hvis det var muligt.

rich-media-2
Vildsvin er svære at lokke til foderpladserne rundt i det sønderjyske. Foto: Colourox.

Effektive fælder

Naturstyrelsen vurderer at der i øjeblikket er cirka 40 vildsvin i Danmark, men Claus Bruun Jørgensen, mener det antal er lavt sat.

- Jeg tror bestemt, at der er en del flere. Mit bud er 60-70 vildsvin i Sønderjylland, men heldigvis er der en del færre end for ét år siden, fortæller Claus Bruun Jørgensen.

Naturstyrelsen har opsat en del fælder rundt i skovene, som vurderes til at være det mest effektive redskab i bekæmpelsen. Vildvinene lokkes ind i en indhegning, som lukkes til. Herefter kan svinene skydes.

- Mig bekendt er der ikke skudt ét eneste vildsvin på disse fællesjagter inden for det sidste år. Men fælderne er effektive, for her har man mulighed for at fange hele flokke, siger Claus Bruun Jørgensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Naturstyrelsen ønsker ikke at oplyse præcis, hvor mange fælder de har opsat. Claus Bruun Jørgensen har spurgt styrelsen om placeringerne, men indtil videre er placeringerne hemmelige.

- Det er ikke i sig selv vildsvinene vi frygter, men risikoen for at de spiser inficerede madrester og dermed bliver smittet med afrikansk svinepest. Hvis Danmark først får registeret ASF i et vildsvin, så lukker alt eksport af svinekød i en periode, siger han .