Den kinesiske regering frygter folkelig uro, hvis der bliver mangel på svinekød.

Kina planlægger en række politiske tiltag for at fremskynde opbygningen af den kinesiske svineproduktion, så pris og produkton kan stabiliseres. Det kom frem på en landbrugskonference i Beijing, hvor også præsident Xi Jinping deltog, skriver Agrarheute.

Kina er verdens største producent og forbruger af svinekød og har mistet næsten halvdelen af sin bestand af svin på grund af afrikansk svinepest. Manglen på svinekød har skubbet priserne til ekstreme højder og øget importen massivt. Op til det kinesiske nytår frygter myndighederne nu endnu større forsyningsproblemer og ekstreme prisstigninger.

Højeste inflation siden 2012

I september indførte Kina en række tiltag for at øge svineproduktionen, herunder tilskud til opførsel af store svinebedrifter og køb af jord hertil. Forbruger-inflationen er steget i det hidtil hurtigste tempo siden november i 2012, primært på grund af de stigende priser på svinekød. Partiledelsen frygter tilsyneladende at det kan føre til befolkningens utilfredshed. Fair fødevarepriser er vigtige for den kinesiske regering.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

I december annoncerede myndighederne, at 40.000 ton frossent svinekød vil blive bortauktioneret fra statens lagre. Det skal hjælpe med til at bremse tempoet på prisstigningerne. Nogle økonomer frygter imidlertid, at den stigende efterspørgsel på svinekød under nytårsferien, vil sende prisindekset til nye højder.

Små producenter opfordres til at komme igang

En embedsmand fra ministeriet for landbrug annoncerede i december, at regeringen vil øge sine bestræbelser på at støtte små landbrugere til at genoptage svineproduktionen på grund af den meget knappe forsyning. Mange af Kinas millioner af små svineproducenter er dog utrygge ved at genopbygge deres besætninger, da de stadig risikerer sygdom og fordi der ingen kapital er til rådighed. Kinas små svineproducenter er hårdt ramt af afrikansk svinepest. Efter at hele besætningerne er blevet udslettet, står mange små landmænd med høj gæld.

Rabobank forventer ikke stor effekt

Kina fortsætter dog med at tro på de små virksomheder. Næsten 50 procent af landets svineproduktion stammer fra bedrifter, der producerer mindre end 500 grise om året. Wang Junxun, en embedsmand fra afdelingen for husdyrbrug og veterinærbureau, har på et møde udtalt:

- At fremskynde produktionen på små og mellemstore bedrifter har direkte indflydelse på, om der kan sikres en stabil produktion og en landsdækkende forsyning af svinekød.

Beijing opfordrer også store landmænd til at yde økonomisk og teknisk støtte til mindre landmænd med hjælp til smittebeskyttelse.

Rabobank er dog skeptisk, og de forventer, at halvdelen af de små kinesiske svineproducenter vil forlade erhvervet, skriver Agrarheute.

Læs mere om den kinesiske svineproduktion i Hyo.

/ JEB