Kinesiske kriminelle har udnyttet situationen med afrikansk svinepest ved bevidst at sprede sygdommen for at tvinge landmænd til at sælge deres svin til en lav pris for efterfølgende at sælge dem.

De statslige kinesiske medier har rapporteret, at kinesiske kriminelle bander bruger droner til at droppe svinepest-inficerede ting over ejendomme med henblik på at smitte besætningerne. Andre gange har de kriminelle spredt rygter om sygdommens udbredelse i lokalområder og har efterladt døde grise i vejsiden, for at få landmændene til at tro, at infektionen spreder sig, skriver Tican i deres seneste nyhedsbrev.

De kriminelle køber grisene billigt og smuglet dyrene eller kødet til andre områder, hvor priserne er højere, på trods af et forbud mod transport af svinekød eller husdyr mellem provinserne. I den sydvestlige provins Yunnan alene har myndighederne allerede opfanget 10.000 levende svin, heraf nogle inficeret med afrikansk svinepestvirus, der var bestemt til salg i andre provinser, skriver Tican/Pigworld.