Ændringer i bekendtgørelse om sundhedsrådgivningsaftaler hos svineproducenter stiller krav til bad i forrummet i 2020. Badet skal være etableret senest den 1. juli 2020. Yderligere kræves det, at ejer og ansatte anvender badet ved arbejdstids ophør.

De nye regler kræver desuden, at der skal stilles engangs-ansigtsmasker til rådighed for alle, der kommer hyppigt og kortvarigt i besætningen, og at al adgang til og fra besætningen skal ske via et forrum.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gælder alle med sundhedsrådgivning

Fødevarestyrelsen skriver, at der med de nye regler indføres et krav om bad efter endt arbejdsdag for staldmedarbejdere, som håndterer levende grise og krav om kedeldragt eller engangsovertrækstøj samt krav om at stille støvmasker til rådighed. Kravene stammer fra en politisk aftale om Veterinærforlig III 2018-2021, indgået den 13. december 2017 mellem regeringen og alle Folketingets partier.

Kravene gælder for svinebesætninger med sundhedsrådgivningsaftale, uanset om aftalen er indgået obligatorisk eller frivilligt.

Et baderum kan være tilstrækkelig

Fødevarestyrelsen skriver, at det i nogle tilfælde vil være tilstrækkeligt med et bad pr. virksomhed (CVR-nummer), men ikke i alle tilfælde. Fødevarestyrelsen præciserer, at der skal der være ét bad på alle de ejendomme, hvor staldarbejderne afslutter deres arbejdsdag. Afslutter alle arbejdet på samme ejendom, er det tilstrækkeligt med et bad pr. virksomhed.

Friland er ikke fritaget

Specielt frilandsbesætninger kan komme i klemme med de nye regler. I tilfælde af, at der ikke findes et forrum i umiddelbar tilslutning til besætningen, skal der være et andet rum, der er beliggende så tæt på indgangen til besætningen som muligt, hvor der er der er bade-faciliteter.

Rum i den private bolig, bryggers eller lignende, må ikke anvendes som forrum, skriver Fødevarestyrelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fødevarestyrelsen anslår at 75 procent af besætninger med sundhedsrådgivningsaftaler allerede har bad i forrummet, og de anser seks måneder for at være tilstrækkeligt til at opfylde kravet om etablering af faciliteter til bad.

Læs mere om bekæmpelse af MRSA i hyo.

Læs Seges meddelelse her.