Proteinproducenten European Protein vil tilbyde en gratis DNA-test, når svineproducenten anvender et nyt funktionelt protein i form af tilskudsfoderet EP199, som i følge producenten forbedrer produktiviteten hos søer og smågrise.

Ved brug af en DNA-test vil landmanden kunne kortlægge sin besætnings bakterieproblemer helt nøjagtigt. Samtidig får landmanden mulighed for at evaluere sit nuværende foders effekt på tarmsundheden, skriver European Protein i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Videre hedder det, at virksomhedens fermenterede produkter i flere uvildige forsøg foretaget af Københavns Universitet har vist, at tilskuddet, ligesom medicinsk zink, fjerner de sygdomsfremkaldende bakterier i tarmen og gør bakteriefloraen mere mangfoldig.

Starter ved soen

Ifølge Jens Legarth, der er CEO for European Protein, skal indsatsen starte allerede ved soen:

- De første 175 dage af grisens liv er afgørende for, at vi kan producere uden medicinsk zink og med så lidt antibiotika, som muligt. Her tæller drægtighedsperioden også med. Den nyeste forskning viser, at soen har en kæmpe indflydelse på grisens sygdomshistorik, og derfor skal hun tænkes ind i fodringsstrategien. Det er for sent at starte ved fravænningsfoderet, når vi ved, at soen i så høj grad præger smågrisenes immunforsvar, selv efter fravænning, siger Jens Legarth.

Om European Proteins nye tilgang udtaler rådgiver fra Svinerådgivningen, Pia Sørensen:

- Vi stiller store krav til søerne anno 2019, og de er udfordrede. Derfor er der ingen tvivl om, at vi skal tænke i nye baner, også på foderfronten, for at få den bedste funktion af søerne. Vi hilser alle nye tiltag, der kan bære os i den retning velkomne. Det er et spændende initiativ.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I følge European Protein kan mælkeydelsen for søer sættes i vejret og antallet af antistoffer i råmælken øges med op til 40 procent. Det skulle betyde, at pattegrisene bliver mere modstandsdygtige også efter fravænning, da antistoffer forbliver aktive i blodet i op til to måneder efter. Tilskuddet skulle også reducere dødeligheden i farestalden og give op til to grise mere per årsso afhængig af udgangspunktet.

Test skal udbygges

Formålet med DNA-testen er at kortlægge bakteriegrupperne i søer og smågrise og vise, hvis grisenes bakterieflora domineres af sygdomsfremkaldende bakterier. For mange dårlige bakterier er ikke kun årsag til sygdomme, men også til betændelsestilstande.

Med tiden skal testen udbygges til at afsløre, om besætningen har resistente bakterier, der ikke kan behandles med antibiotika:

- En større viden om resistente bakterier er en klar fordel i vores arbejde med at reducere antibiotikaforbruget. På den måde kan vi målrette vores indsats helt ned på besætningsniveau, udtaler Dyrlæge Kristian Havn fra SvineVet.

Efter bakterieprofilen er kortlagt, indsættes tilskudsfoderet EP199, og udviklingen følges af European Protein. Efter tre til seks måneder gentages testen og landmanden bliver præsenteret for resultaterne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi oplever en kæmpe interesse fra landmænd, fordi de er klar over, at bedre sundhed for søer og smågrise sænker behovet for antibiotika, sygestier og giver en bedre medarbejdertrivsel og bundlinje. Få virksomheder på verdensplan sidder med viden om, hvordan tarmsundhed fremmes i praksis. Som ekspert på området, føler vi os forpligtede til at udbygge og dele viden med landmanden om, hvordan vi sammen kan fremme og udnytte naturlig sundhed for grisene ved at manipulere tarmens mikroflora, siger Jens Legarth.

Database med viden

- De analyserede data vil danne baggrund for en vidensbank om grises tarmbakterier og sundhed, men der er lidt vej endnu, fortæller Jens Legarth:

- Stofferne, der skal bruges til en DNA-test er skrøbelige og materialet går let tabt. Derfor er vi ved at afprøve forskellige metoder til at indsamle prøver fra de enkelte stalde for at minimere risikoen for at miste eller påvirke data undervejs. DNA-sekvensering er et omfattende stykke specialistarbejde, der kræver erfaring. Derfor samarbejder vi med Københavns Universitet om analyserne. Omkring sommer forventer vi, at der har været nok prøver igennem til, at prøvetagningen i stalden og analyserne i laboratoriet kører glat.

Det nye tilskudsfoder EP199 er baseret på mælkesyre-fermenteret raps tilsat tang. Tilskuddet tilsættes med 4 procent i drægtighedsperioden og 9 procent i diegivningsperioden.

Læs eventuelt også:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kan simpelt fodertilskud stoppe MRSA?

Funktionelt protein giver god tarmsundhed hos smågrise