- Transporttiden til Kina betyder, at de sidste containere skal afsted fra Europa midt i december for at nå frem til Kina, inden de fejrer deres nytår i slutningen af januar. Samtidig topper den europæiske julehandel præcis på samme tidspunkt i december, og derfor har der været rift om alle de varer, vi har til rådighed de kommende fire uger. Derfor ved vi faktisk også, hvad vi får for vores varer, og så kan vi lige så godt melde noteringen ud, siger Søren F. Eriksen, der er CEO for Danish Crown Pork.

Når der er kinesisk nytår, holder mange kinesere fri i en uge. I den periode løftes forbruget af grisekød i næsten samme omfang, som det gør omkring jul i Europa. I 2020 falder det kinesiske nytår tidligt og helt præcist den 25. januar. Året efter sker fejringen først den 12. februar, så der vil det fortsat være muligt at laste varer til Kina hen over jul og nytår i Europa.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Logistiske udfordringer

- På sin vis er det lidt uheldigt i et år, hvor vi både har stor efterspørgsel og gode priser, at vi ikke har et par uger ekstra til at pakke varer, der kan nå frem inden det kinesiske nytår. Det kan vi ikke lave om på, men det giver os nogle logistikmæssige udfordringer de kommende uger, hvor vi bare skal have alt til at klappe i hele kæden, for at kunderne får de varer, de har bestilt, siger Søren F. Eriksen.

I næste uge sænkes vægtgrænserne i afregningsmasken med tre kilo og i uge 49, der begynder mandag den 2. december, går grænserne yderligere tre kilo ned. Sænkningen af vægtgrænserne sker for at begrænse antallet af udsatte grise efter nytår.

- Det er vigtigt, vi får fremrykket så mange grise som muligt før jul. Priserne på ferske varer går betydeligt ned i Europa de to uger, hvor mange forædlingsfabrikker holder juleferie, og selv om vi har en stor kapacitet, så kan vi ikke pakke vores fulde produktion til indfrysning og eksport ud af Europa. Samtidig ved vi, at efterspørgslen i Europa altid falder i ugerne efter nytår, så fremrykningen giver på alle måder mening, forklarer Søren F. Eriksen.

Belejlig sænkning

Lige nu kommer en sænkning af vægtgrænserne også belejligt af en helt anden grund. Hvor grisene for et år siden var på kanten til at blive for små de sidste par uger op mod jul, så er udfordringen nærmest den modsatte i år.

- Vi mærker tydeligt, at bytteforholdet mellem prisen på foder og afregningen for grisene er rigtigt godt lige nu. Faktisk er grisene i øjeblikket så store, at vi har svært ved at overholde de vægtspecifikationer, vi har aftalt med kunderne på både kamme, brystflæsk og skinker, da grisene gennemsnitligt er betydeligt større end for et år siden, siger Søren F. Eriksen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nedenstående noteringer er fastsat med forbehold for væsentlige markedsændringer.