Mere brok, diarré, ledbetændelse og øget dødelighed, det er hvad grisene kæmper med, når de ikke må behandles med antibiotika.

Landbruget har ry for konstant at brokke sig. Men specielt svineproducenterne har det tæt inde på livet. I svinestierne breder sygdommen brok sig, når antibiotikaen bliver lagt på hylden.

Alle vil gerne skære ned på antibiotikaforbruget. Men det er ikke for sjov, at landbruget har antibiotika klar i beredskabet i stalden. For stalden er ligesom en børnehave, hvor de unge dyr smittes af hinanden og nogle gange har brug for hjælp i form af medicin.

Det producenterne der opdrætter grise uden brug af antibiotika (OUA) ser i deres produktioner, er blandt andet mere brok. Men brok er ikke bare brok. Det bliver der nu forsket intenst i.

Brok er ikke bare brok

Dyrlæge Anne Schulz fra Vet-Team forklarer at ikke alle bylder og hudlommer er brok.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Brok er ikke bare brok. Det kan også være cyster, hudflapper og misdannelser, der udvikles i fostertilstanden og som senere laver brok-lignende tilstande. Dem kan vi måske minimere i avlen, hvis vi ved mere om dem, siger Anne Schulz. De mere præcise diagnoser skal undersøges i et PhD-projekt. Dyrlægen håber på, at projektet kan afsløre, hvilke typer der er sarte, udvikler sår og danner udposninger.

- Det kan godt være en væsentlig procentdel, der ikke er klassisk navlebrok, det skal vi undersøge. Indtil da anbefaler Anne Schultz at kigge grundigt på grisene, fokusere på miljø og hygiejne i stierne og have en fast strategi for, hvordan brokgrisene skal behandles, og hvornår de skal aflives.

I en spørgeskema-undersøgelse om management, forbrug og virkning af strategisk medicinering af pattegrise, som hun har lavet sammen med dyrlæge Lars Morten Jensen fra Porcus, blev hun overrasket over stor effekt en lille dosis antibiotika kan have på sundheden i en besætning.

- Efter at have analyseret resultaterne blev jeg virkelig positiv overrasket over, hvor stor effekt svineproducenternes beredskab har. Med en lille dosis antibiotika kan forekomsten af brok, ledbetændelse og diarré reduceres. Der er ingen tvivl om, at en lille dosis antibiotika tidligt i grisens liv kan spare mange behandlinger efterfølgende, slår Anne Schulz fast.

Autovaccine måske en løsning

Seges har sat nye tiltag i gang for bedre at kunne behandle og måske helt undgå brok. Charlotte Sonne Kristensen, specialdyrlæge hos Seges, er sammen med KU i gang med at undersøge, hvilke bakterier der er involveret i blandt andet navleinfektioner. Hun er overrasket over, at bakterier involveret i navle-infektioner også er at finde i led og flere vitale organer - som milten for eksempel.

- Vi kan se, at bakterierne, som findes i brokbylder, også kan genfindes mange andre steder i grisen. Bekæmpelse af disse bakterier kan måske ikke kun reducere mængden af brok, men også flere andre lidelser vi ser hos grisene. Derfor har vi udviklet autovacciner til to specifikke besætninger og venter spændt på, om det kan højne den generelle sundhed i besætningerne, uden brug af antibiotika, siger Charlotte Sonne Kristensen. Hun forklarer, at autovaccinerne gives til halvdelen af søerne i de to OUA-besætninger. Resultaterne af forsøget forventes først i det nye år, det er et GUDP-finansieret projekt med deltagelse af KU, SSI, DTU, DC og SEGES.

Læs mere om Anne og Charlottes arbejde på hyo.dk

Læs mere om brok og se video af OUA producent på hyo.dk.