- Jeg gerne spørge ministeren, hvad det er, han ønsker. Ønsker han, at vi skal reducere den danske produktion af grise? Vel at mærke en produktion, som hører til blandt den mest klimavenlige og miljøvenlige i verden, spørger formand for Danske Svineproducenter, Kim Heiselberg.

- Jeg kan ikke se, at vi har andre håndtag tilbage, hvis vi skal behandle vores grise ordentligt og beskytte dem mod smerte og lidelse - som dyreværnsloven blandt andet siger - for det skal vi naturligvis, pointerer Kim Heiselberg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Biologisk giver den politiske målsætning i øvrigt ingen mening, pointerer svineproducenternes formand, der forklarer, at der ikke er nogen svineproducenter, der medicinerer for sjov.

Vi behandler syge dyr, som vores dyrlæge fortæller os, at vi skal og på baggrund af dyrlægens ordination. Derfor er det helt skudt ved siden af, når det er noget, som man vil regulere politisk, og det gælder både denne målsætning, og når vi snakker Gult Kort-ordningen. Grisene bliver syge, når de bliver syge. Det er ikke noget, som Folketinget er herre over, siger Kim Heiselberg.

Udfasning af zink

Kim Heiselberg forklarer, at svineproducenterne oven i den nye målsætning har en markant udfordring, der venter forude. Nemlig udfasningen af brugen af dyrlægeordineret zinkoxid mod diarre hos smågrise i 2022.

- Zinkoxid til smågrisene er et af de redskaber, vi har til at reducere brugen af antibiotika med. Derfor har vi en potentiel udfordring, når det er slut om et par år. Når politikerne så samtidigt vil have, at vi skal reducere forbruget af det i forvejen meget lave forbrug af antibiotika til vores grise, så hopper kæden af for mig, siger formanden.

- Derfor spørger jeg ministeren og de øvrige politikere, om de ønsker, vi skal acceptere syge dyr i vores stalde, eller vi skal reducere den danske svineproduktion. Det vil jeg gerne have et klart svar på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Og så vil jeg gerne understrege, at vi svineproducenter ikke har i sinde at acceptere syge dyr i vores stalde. Det bliver ikke på min vagt, fastslår han.

Endelig bemærker Kim Heiselberg, at han er skuffet over, at fødevareminister Mogens Jensen den ene dag anerkender danske svineproducenters rekordlave forbrug af antibiotika, som han gjorde på svinekongressen i tirsdags, og at han så blot to dage senere strammer skruen yderligere.