Danske smågrise døjer ofte med diarre, hvilket er en hyppig årsag til brugen af antibiotika i svinestalden, skriver tv2.dk.

Nu kan en ændret kost måske begrænse brugen af dette.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skal den danske forsker Tina Skau Nielsen, der er adjunkt ved Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet, undersøge.

Hun leder et forskningsprojekt, som har til formål at gøre svin mere modstandsdygtige, så de undgår diarré forårsaget af tyktarmsbetændelse - og så landmændene kan lade sprøjten med antibiotika stå.

- Vi formoder, at vi vil kunne skelne mellem raske og syge grise ved at analysere sammensætningen af bakterier i en afføringsprøve samt de stoffer, bakterierne har produceret, siger Tina Skau Nielsen til tv2.dk.

Forskerne vil således analysere, hvordan forskellige fodertyper og ingredienser påvirker grisenes tarm, i håb om at det kan løse problemet.

Det er ifølge TV2 nødvendigt at minimere landbrugets brug af antibiotika, da en overdreven brug kan føre til resistente bakterier og true menneskers helbred.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det ses blandt andet med den farlige bakterie MRSA, der er modstandsdygtig over for antibiotika.

Der var sidste år MRSA-bakterier i ni ud af ti konventionelle svinebesætninger, viser tal fra Fødevarestyrelsens stikprøvekontroller.