Efter et meget langt forhandlingsforløb har EU afsluttet forhandlingerne om frihandel med Mercosur.

I 20 år har EU forhandlet en frihandelsaftale med Mercosur, og nu er det lykkedes for den svenske handelskommissær Cecilia Malmstrøm at afslutte forhandlingerne. Mercosur er en regional handelsblok, der dækker de fire sydamerikanske lande, Brasilien, Argentina, Paraguay og Uruguay.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- EU har været meget aktiv i forhandlinger af frihandelsaftaler og har i de senere år blandt andet indgået aftaler med Sydkorea, Japan og Vietnam. Generelt er det positivt, at EU indgår handelsaftaler og efterfølgende reducere toldtariffer og importkvoter med lande og regioner. Navnlig har dansk landbrug med en stor eksport glæde af at kunne handle med flere lande uden, at der pålægges told på eksporten, siger Karl Christian Møller, der er chefanalytiker i Danish Crown.

- Men når handelsaftaler indgås, er der både vindere og tabere. Industrier med handelsoverskud jubler, og andre industrier med handelsunderskud frygter den øgede konkurrence. Derfor den store tilfredshed i fødevaresektoren med EU's handelsaftalerne med Japan, Sydkorea og Vietnam, hvorimod handelsaftalen med Mercosur klart er en større gevinst for den europæiske bilindustri, der i dag betaler 35 procent i told for biler, der eksporteres til Sydamerika. Fødevaresektoren ser derimod Sydamerika som en stærk konkurrent, og der er da også stor sandsynlighed for, at aftalen vil øge importen af kød fra Mercosur-landene.

Oksekød fra EU

Aftalen åbner for import af knap 100.000 ton oksekød, som skal ses i forhold til at EU i forvejen importerer cirka 300.000 tons oksekød. Der vil fortsat være told på denne kvote, men toldsatserne vil falde fra 20 procent til 7,5 procent. De 100.000 tons svarer til 1,3 procent af den europæiske oksekødproduktion, så når aftalen i løbet af de næste 5-9 år er fuldt indfaset vil den samlede import af oksekød udgøre 5-6 procent af produktionen. Hertil kommer import af 180.000 ton fjerkræ og 22.000 ton svinekød, som også vil påvirke prisen på oksekød i EU.

- Det er bestemt ikke en handelsaftale der kommer til at gøre vores hverdag lettere, men på nuværende tidspunkt er det svært at spå om, hvad den konkret kommer til at betyde. Storbritannien aftager i dag forholdsvis store mængder fra Mercosur-landene, så derfor spiller udfaldet af Brexit-forhandlingerne også ind, og samtidig skal aftalen først godkendes af alle 27 EU-lande, og derfor indfases den over en periode på syv år, så vi arbejder med en forholdsvis lang horisont, siger CEO i Danish Crown Beef, Finn Klostermann.

- Det er ikke nyt for os at konkurrere med Sydamerikansk oksekød, og vi har et markant forspring på eksempelvis bæredygtighed. Det forspring skal vi fastholde og gerne udbygge, mens vi samtidig lærer forbrugerne at vælge det danske oksekød, når de står ved køledisken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Adgang til nye markeder

I forhold til Brexit kan Storbritannien, efter at have trukket sig fra EU, vælge at importere mere kød fra Syd- og Nordamerika på bekostning af særligt irsk oksekød. Her viser beregninger fra den europæiske kødorganisation UECBV, at dette kan medføre øgede mængder af irsk oksekød på det indre marked i størrelsesordenen 300.000 ton oksekød.

Mercosur-aftalen og Brexit vil altså samlet set kunne øge udbuddet af oksekød på det europæiske marked med 7-10 procent.

- Nu er det presserende at oksekødsektoren får fuld adgang til de områder, hvor EU har handelsaftaler og ikke mindst hurtig adgang til Kina, der forventes at øge importen af alle kødtyper i de kommende måneder som følge af Afrikansk Svinepest, der som bekendt aktuelt er helt ude af kontrol, slutter Karl Christian Møller.