Under overskriften: Skal vi selv til at spise vores bacon? debatterede EP-kandidaterne Christel Schaldemose (S) og Erik Poulsen (V) med NNF-formand Ole Wehlast og Asger Krogsgaard fra Landbrug & Fødevarer i maskinhuset hos svineproducent Sven Agergaard ved Herning.

Panelet var enige om, at bacon er godt, men at det er en trist og alvorlig udvikling, hvis Brexit gør det vanskeligere at eksportere dansk bacon til briternes morgenbord.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I det hele taget er det en udfordring, hvis Brexit ender med, at Storbritannien ikke længere bidrager til EUs kasse, hvorfra én ud af tre kroner i dag går til landbrugspolitikken. Samtidigt er der mange andre ønsker til EUs budget. Jeg er derfor glad for, at jeg har fået indføjet i Venstres valgprogram, at landbruget ikke alene skal betale prisen for Brexit, sagde Erik Poulsen, der er partiets kandidat i Midt- og Vestjylland.

Flere landboforeningsformænd bad på mødet Christel Schaldemose (S) bekræfte, at hun ikke ville stemme for et forbud mod glyphosat i Europa-Parlamentet.

- Det er rigtigt, men vi ved, at glyphosat sandsynligvis er kræftfremkaldende, og forbruget skal i hvert fald ned, svarede socialdemokraten, der genopstiller i Syd- og Sønderjylland.

EU-debatmødet var arrangeret af landboorganisationerne i det tidligere Ringkøbing Amt.