Forslag til ny bekendtgørelse om sundhedsrådgivningsaftaler for svinebesætninger stiller nye krav i forhold til at minimere risikoen for spredning af MRSA-bakterier fra besætningerne og ud i samfundet, skriver Økologisk Landsforening i en pressemeddelelse. I forslaget, som lige nu er i høring, lægges der op til, at alle bedrifter med grise skal etablere baderum og omklædningsfaciliteter i forrummet til staldene også ved udendørshold af grise. Det finder Økologisk Landsforening helt urimeligt og ude af proportioner.

- Når vi ved, at det er 88 procent af de konventionelle besætninger, der har MRSA, men kun seks procent af de økologiske, så virker det helt ude af proportioner at stille krav til alle besætninger uanset type. Det er en væsentlig udgift at etablere badefaciliteter og svært at håndtere på gårde, der har grisene på marker uden staldbygninger, og så vil det kun have en ringe effekt i relation til MRSA, da der stort set ikke findes MRSA i økologiske besætninger, siger Randi Vinfeldt, formand for Svineudvalget i Økologisk Landsforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Økologisk Landsforening understreger i sit høringssvar til bekendtgørelsen, at MRSA-indsatsen skal fokuseres, der hvor problemet er.

- Hvis vi skal gøre noget for at forebygge, at MRSA smitte tages med ud i det øvrige samfund, så skal vi fokusere på de besætninger, hvor vi ser MRSA. Det gør man ikke med forslaget her, som næppe vil gøre nogen forskel for det konventionelle landbrug. Økologerne, der reelt har vist vejen til at undgå MRSA, rammes af forslaget og får en fordyrende omkostning, men uden at det vil bidrage til yderligere beskyttelse af befolkningen, da forekomsten af MRSA er så lav i økologien. De økologiske landmænd har vist, at den måde økologerne holder grise på ikke giver anledning til MRSA, det kan på den baggrund ikke være rigtigt, at økologien skal underlægges samme krav og omkostninger, som det system, hvor der er store problemer med MRSA, skriver foreningen i sit høringssvar.