- De sidste ugers prisstigninger på svinenoteringerne kan redde mange lokale landmænd fra truende konkurs, siger direktør Palle Høj, Sagro i en pressemeddelelse.

Rådgivningsvirksomheden har i disse uger gjort mange regnskaber for 2018 færdige, og langt størstedelen af dem er med røde tal på bundlinjen efter et år med tørke, lave priser på svin og høje priser på foder.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi har mange kunder, hvor bankerne nøje overvejer, om de vil forlænge kreditterne, eller de vil erklære landmændene konkurs, siger han.

Derfor kommer prisstigningerne på et rigtigt godt tidspunkt.

Positiv overraskelse

- Der var ventet højere priser i andet halvår af 2019, men at de allerede kommer nu, og ser ud til at være stabile og holde året ud, er en positiv overraskelse, siger Palle Høj.

Det er efterspørgsel i Kina, der over de sidste 14 dage har hævet priserne på kød 1,10 per kilo, så den nu nærmer sig 10 kroner. Det er typisk skillelinjen for, om der kan tjenes penge eller ikke på svineproduktionen. Prisstigningen er den største i de seneste 15 år.For en svinefarm, der producerer 8000 slagtesvin, gør den en forskel på omkring 700.000, om prisen er 8,5 eller 9,6 kroner per kilo.

Gavner slagterier

Der er en stor koncentration af svinebrug i det område, som rådgivningsvirksomheden dækker fra Holstebro- til Esbjerg-området, så det er mange landmænd, der med den glædelige udvikling kan se frem mod resten af året med mere optimisme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det samme kan områdets slagterier og ansatte.

- Havde flere svinebrug måtte dreje nøglen, havde det også ramt slagterierne, der i forvejen har overkapacitet, siger Sven Agergaard, næstformand i SAGRO, formand i Herning-Ikast Landboforening og selv svineproducent.