Økohallen på Foulum er i disse dage under særligt opsyn. En gruppe grise indgår nemlig her i et projekt efter flere års arbejde. Grisene får nemlig serveret en kost, hvor en del af proteinet i foderet kommer fra kløvergræs - og ikke fra traditionelle proteinkilder så som soja.

Det skriver National Center for Fødevarer og Jordbrug i et nyhedsbrev.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi vil gerne vise, at det er muligt at udskifte en del af den importerede soja, vi bruger i standardblandingerne, med græsprotein. Og i den her 15 procents-blanding når vi faktisk at fjerne al soja. Der er kun danske produkter i blandingen, siger forsker ved Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet, Lene Stødkilde-Jørgensen til DCA.

Forsøget i Økohallen blev igangsat i november, hvor grisene blev fravænnet. De har siden fået en af fire foderblandinger, med forskelligt indhold af græsprotein. Og så skal de fodres, indtil de bliver slagtet i marts.

- Alle fire blandinger er lavet, så de opfylder grisenes behov. Men selv om vi på papiret har nogle gode blandinger med alle de rigtige næringsstoffer, er vi nødt til at undersøge, om grisene vokser lige så godt, som vi forventer. Og så er første skridt at finde ud af, om de overhovedet vil æde det. Græsprotein har en meget tydelig græssmag, siger Lene Stødkilde-Jørgensen.

Men her to måneder inde i forsøget er forskerne optimistiske:

- Vi kan se, at alle fire grupper vokser rigtig godt, æder rigtig godt og generelt har det godt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs mere om emnet i Hyo her