Et nyt forskningsprojekt ved AU-Foulum er skudt i gang for at måle, hvor effektivt drægtige søer udnytter fibrenes energi og hvilken effekt forskellige fibre har på produktiviteten, skriver Institut for Husdyrvidenskab.

I et forsøg ved AU-Foulum fodres søerne med én af fire forskellige fiberkilder, for at måle fordøjeligheden af disse fiberkilder samt hvordan fiberkilderne påvirker søernes produktivitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fiberrige råvarer er gode til søer af en lang række årsager. Fibrene giver bedre mæthed, mindre forstoppelse og roligere søer. Endvidere har søerne en lavere varmeproduktion, et mere konstant blodsukker, hurtigere faringer, færre dødfødte grise og højere råmælksproduktion. Generelt giver det således mere velfungerende søer at fodre med fiberrige blandinger.

Ud over energiværdien vil forskerne undersøge, hvor effektive fibre er til at få søernes rygspæk reetableret efter diegivningsperioden uden at søerne aflejrer for meget muskelmasse. Dette er vigtigt, dels for at unge søer ikke skal blive for store, hvilket koster ekstra foder hver eneste dag, og dels, fordi søer efter fravænning har brug for at reetablere det rygspæk, de tabte i den forudgående diegivning.

- Vi har en forventning om, at fibre i sofoder vil være effektivt til at øge søernes rygspæk uden at give for meget muskelvækst, fordi fibre omsættes og optages til blodet som kortkædede fedtsyrer, forklarer Peter K. Theil, seniorforsker, Institut for Husdyrvidenskab.

Måler rygspæk

Der gennemføres forsøg med 48 søer i to reproduktive cyklusser på AU-Foulum. I den første del af forsøget undersøges det, hvor effektivt søernes rygspæk øges, når de får stigende mængder fibre. I den anden del af projektet fodres søerne med én af fire forskellige fiberkilder, for at måle fordøjeligheden af disse fiberkilder samt hvordan fiberkilderne påvirker søernes produktivitet.

- Ud fra projektets resultater vil vi kunne anbefale, hvor mange foderenheder søerne skal bruge til at genopbygge én millimeter rygspræk. Vi vil også finde ud af, hvilke fiberkilder der er fordelagtige at bruge til de drægtige søer, og forhåbentligt komme et skridt videre i forståelsen af, hvorfor nogle fiberkilder er bedre end andre til at øge søernes produktivitet. Konsekvensen af projektet er, at søer fremover fodres med mere fiberholdigt foder og derved får søerne glæde af den lange række af gavnlige effekter, som fibrene har, siger seniorforsker Peter K. Theil.