Maskinbladet har besøgt det nordvestlige Nordirland ved Strabane og Londonderry og talt med landmænd, der driver landbrug op til grænsen til Irland. Det er ikke kun den brede britiske befolkning, der er splittet over brexit, det er landmændene også. Selv om over 75 procent af befolkningen i Derry stemte imod brexit, så er det ikke svært at finde en landmand, der er for Nordirlands udtræden af EU.

Brexit giver kontrollen tilbage

Robert Moore driver Molenan Estate med knap 200 hektar planteavl og lidt kødkvæg tæt på Londonderry, helt op til grænsen. Om få måneder vil han miste EU medlemskabet og hektartilskuddet, men det bekymrer ham ikke, for han øjner chancen for at få kontrol over egen jord.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med brexit får vi muligheden for at få kontrollen tilbage og udvikle vores landbrug bæredygtigt, så det giver kommercielt overskud. Vi kan se, at det kan lade sig gøre med slagtekyllinger, så må det også kunne lade sig gøre med resten af landbrugsproduktionen, siger Robert Moore. Han deltager regelmæssigt i politiske møder og har mødt EUs landbrugskommissær Phil Hoogan flere gange.

Tror på åbne grænser

Den nordirske landmand mener, at EU umuligt kan føre en fornuftig landbrugspolitik, der kan passe til alt fra skotske til spanske landbrug.

- Vi er blevet total afhængig af tilskud. Det er usundt. Landbruget bliver mindre effektivt og innovativt, når det hele drejer sig om tilskud, forklarer Robert Moore. Han tror, at England og Nordirland nok skal få en aftale på plads, og at grænsen til Irland forbliver åben.

- Der er ingen, som ønsker en hård grænse. EU har brug for eksporten og pengene fra Storbritanien, så jeg tror, at vi nok skal få en aftale på plads.

Hård brexit bliver en katastrofe

Hugh McReynolds er den ene af tre ejere af en svineproduktion i Sion Mills, ved Strabane, der ligger lige nord for den irske grænse. Med et hårdt brexit vil den daglige trafik over de næsten usynlige grænser mellem byerne på hver sin side blive besværet, og frygten spirer for at konflikten mellem Nordirland og republikken Irland vil blusse op.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Et hårdt brexit bliver en katastrofe for Nordirland. Der er ikke mange vælgere i England, der har tænkt over, hvad der sker med Nordirland, når vi skal forlade EU, siger Hugh McReynolds. Han frygter, at eksporten af dyr og fødevarer fra nord til syd bliver så besværlig, at det umuliggør samhandlen, som er vigtig for en fælles forståelse mellen nord og syd.

Udvider på trods

Selv om brexit lurer i horisonten fortsætter Hugh McReynolds og hans partnere planerne med udvikling af bedriften. Lige nu er der 740 søer på farmen. Der skal bygges ny stald, gyllebeholderen overdækkes og besætningen skal øges til 900 søer.

- Vi bliver nødt til at tro på, at vi kan få en aftale med EU og et blødt brexit, siger Hugh McReynolds.

Økonomien i de to dele af Irland er flettet sammen som ærtehalm. En tredjedel af eksporten fra Nordirland til republikken Irland er landbrugsvarer og levende dyr. Og mere end 40 procent af importen fra Irland til Nordirland er fødevarer, viser samhandelstal fra 2016. Det gør landbruget enormt følsomt for ændringer i transport, told og kontrol.