Mens over 45.000 eksportgrise de seneste fem år er døde eller måtte aflives i forbindelse med den korte transport til samlestederne i Danmark, hvor de omlæsses til udenlandsk transport, er der givet meget få bøder, politianmeldelser eller andre relevante sanktioner, skriver dr.dk.

Det medgiver Fødevarestyrelsen, efter at dr har beskrevet misforholdet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Konsekvensen er at det nu bliver indskærpet overfor myndighedens kontrollanter, at der skal sanktioneres overfor landmænd og transportører, når det er relevant.

Ikke altid sanktion

Efter at dr har bragt sagen til Fødevarestyrelsens kendskab, har myndigheden fundet ud af, at et ukendt antal overtrædelser ikke er blevet sanktioneret gennem årene.

Myndigheden understreger, at ikke alle tilfælde, hvor en gris af Fødevarestyrelsens dyrlæger vurderes til at være uegnet til transport, nødvendigvis skal udløse en sanktion.

"Dog giver den store forskel på antal døde dyr og sanktioner os en formodning om, at vi burde have sanktioneret i flere tilfælde", lyder det i et skriftligt svar fra Fødevarestyrelsen til dr.dk.

Fødevarestyrelsen ved dog ikke, hvor mange eller hvor få sager det drejer sig om, men har efter dr's henvendelse i slutningen af december indskærpet overfor myndighedens regionale veterinærenheder, at de skal sanktionere, når de finder overtrædelser i forbindelse med kontrollen på samlestederne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Politisk bevågenhed

Sagen får flere politikere til at kræve en kritisk gennemgang af Fødevarestyrelsens administration af kontrollen med dyrevelfærden.

- Stort at alle alarmklokker ringer for os, der sidder og arbejder med lige præcis det her politiske område, så der skal ryddes op og Folketinget og danskerne skal have korrekte oplysninger om, hvordan forholdene er i dansk landbrug og svinetransport, siger Socialdemokraternes dyrevelfærdsordfører Simon Kollerup.

Samme holdning har Enhedslistens dyrevelfærdsordfører Rasmus Vestergaard Madsen, der mener at der tegner sig et billede af en Fødevarestyrelse, der på mange områder sejler.

- Jeg kommer til at indkalde fødevareministeren til et samråd, så vi kan få et overblik over, hvad der egentlig sker i Fødevarestyrelsen, siger Rasmus Vestergaard Madsen

Det er ikke første gang, der er konstateret problemer i Fødevarestyrelsen kontrol af dyrevelfærden. I sommer kom det frem ved en intern gennemgang i myndigheden, at reglerne for transport af levende dyr var overtrådt i omkring 1000 transporter uden, at Fødevarestyrelsen havde slået ned på det efterfølgende.