Jens Gudike Flys øjne er øvet i at spotte den rette slagtevægt. Alligevel synes han ret godt om de to gennemløbsvægte han har stående i to af sine sektioner af svinestier.

For når man kan veje dem, så ved man ikke kun, hvornår de er klar til slagtning, så kan man også tilpasse foderet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg bruger ikke nær så meget foder som før, men de får til gengæld flere mineraler i foderet, siger Jens Gudike Fly, der sagtens kan se den økonomiske gevinst.

- Vi har hentet 20 kroner per gris på denne her måde, siger han om optimeringen.

Egen fri vilje

Grisene skal af egen fri vilje gå på gennemløbsvægten og derfor kan den samme gris blive vejet flere gange, stå kun med et ben på vægten, eller der kan være en gris, der sjældent bliver vejet. Til svineproducentens store forbløffelse, så passer gennemsnitsvægten alligevel altid med slagteresultatet.

Hver morgen klokken seks bliver tallene opdateret og han kan se, hvor meget tilvækst der har været det seneste døgn, hvad den største og den mindste vejer samt tilvæksten i hele perioden og sammenligne med tidligere stier. Han vejer alle grisene, inden de kommer ind i stien med gennemløbsvægtene, og lige inden de skal slagtes for at se om tilvæksten på 27 kg på 28 dage passer. Og det gør den. Altid. Systemet gør, at han ret hurtigt kan se resultatet af de ændringer, han foretager sig.

- Hver gang der er foderskift, kan jeg se et udslag på vægten, siger Jens Gudike Fly.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De to gennemløbsvægte fra MS Schipper er en del af et pilotprojekt, som Seges Svineproduktion har sat i gang for halvandet år siden, og som formentlig skal fortsætte.

Optimer, optimer

De mange forbedrede tal giver blod på tanden for at optimere endnu mere.

- Det er meget motiverende, at man kan se forbedringen, og det giver en stor lyst til at blive ved med at blive endnu bedre, siger Jens Gudike Fly, der holder til på Salling.

Når de en-to af største i hver sti bliver hevet ud til slagtning, så er der efterfølgende ikke nogen tilvækst hos de resterende gris de næste dage, og det mener Jens Gudike Fly skyldes, at den nye rangorden skal findes.

At grisenes vægt står stille hver gang de bliver to mindre, ville man ikke umiddelbart kunne se uden en vægt. Tre-fire dage senere sniger der sig igen nyt sul på grisenes sideben.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jens Gudike Fly har 260 hektar planteavl, 18.000 slagtesvin og 18 høns.

- Jeg slagter 400 grise om ugen, så jeg kan se, hvornår det er tid til at slagte, men jeg kan godt lide at kunne følge med, siger han.

Derfor har han da også overvejet, om han skal have flere gennemløbsvægte til de fire resterende sektioner.

- Jeg har overvejet at købe flere, men de koster 30.000 kroner stykket, så det skal lige overvejes en ekstra gang, siger han.