- Dyrlæger arbejder hele tiden på at nedbringe forbruget af antibiotika til grise. Det er vores arbejde hver dag og hele indbegrebet af de sundhedsrådgivningsaftaler, der er indgået mellem landmænd og dyrlæger, siger Ken Steen Pedersen, formand for faggruppen af svinedyrlæger i Den Danske Dyrlægeforening i en pressemeddelse.

- Men forbruget kan ikke bare fjernes fra den ene dag til den anden - det er et langt sejt træk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udtalelsen kommer som svar på en anklage om, at forbruget af neomycin i landbruget truer behandlingen af patienter på landets sygehuse. Neomycin er et antibiotikum, der bl.a. benyttes til bekæmpelse af diarré hos grise.

- Det er ikke overraskende, at vi forbruger mere neomycin nu end tidligere, for vi gør præcist, som vi har fået besked på, siger formanden for svinedyrlægerne.

- Vi blev bedt om at skrue ned for tetracyklin og erstatte det med colistin som første valg af antibiotikum mod diarré. Så blev vi bedt om at fjerne colistin og erstatte det med neomycin, der ifølge Fødevarestyrelsens helt nye behandlingsvejledning nu er første valg mod diarré. Derfor er forbruget af neomycin steget. Der bliver ikke behandlet flere syge grise, de bliver simpelthen behandlet med noget andet.

Vil nedbringe antibiotikaforbruget

Den Danske Dyrlægeforening har fokus på nedbringelse af resistens og hermed også forbruget af antibiotika i husdyrproduktionen. Imidlertid er der veterinærfaglige grunde til at bruge lægemidler som antibiotika.

Selvom forbruget af antibiotika i Danmark er et af de laveste i Europa pr. produceret kg svinekød, kan det nedsættes yderligere. Vejen frem skal findes gennem en faglig indsats, og her er danske dyrlæger sammen med andre fagfolk godt i gang med at hjælpe landbruget i den rigtige retning.