Pr. 1 juli stiger produktionsafgiften til Svineafgiftsfonden for alle kategorier af grise med 60 øre, og det er Danske Svineproducenters formand alt andet end begejstret for.

- Det vil sige, at netop i en periode, hvor det økonomisk ikke ser for godt ud for svineproducenterne, skal vi nu belastes yderligere i form af en stigning i egne produktionsafgifter. Og det er en manøvre, som vi naturligvis er rigtig ærgerlige over, skriver Torben Hauskov, der er formand for Danske Svineproducenter, i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det ærgrer især Torben Hauskov, fordi han mener, at stigningen i produktionsafgifter Landbrug & Fødevarer Svinesektions (LFS) skyld.

- De fleste svineproducenter har formentlig allerede fået meddelelse om, at afgiften til Svineafgiftsfonden bliver sat op. Og desværre er den øgede produktionsafgift en direkte konsekvens af en forventning om en nedgang i genafgifterne som følge af opsplitningen af Danavl, forklarer formanden i en pressemeddelelse.

Vi betaler prisen

- Vi har hele tiden sagt, at det er os almindelige producenter, som kommer til at betale regningen for, at man i Landbrug & Fødevarer Svineproduktion ikke har været dygtige nok til at holde sammen på Danavl, og det her er det første konkrete, økonomiske bevis, pointerer han.

Torben Hauskov påpeger, at den fortyndede sæd, der blev sendt ud til producenterne først på året, var det første synlige bevis på konsekvenserne af den opsplittede avl.

- De økonomiske konsekvenser af den tynde sæd, kender vi ikke endnu, men til gengæld er de øgede produktionsafgifter den første konkrete regning, som svineproducenterne nu skal betale som følge af LFS' fejlslagne forsøg på at samle al avl under et nyt Danavl (nu kaldet DanBred red.), og det er under al kritik, pointerer Torben Hauskov.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For alle kategorier af dyr stiger produktionsafgiften med 60 øre. For eksporterede smågrise i intervallet 15-50 kg stiger produktionsafgiften fra 1,40 til 2,00 kroner, og for slagtesvin under 110 kg stiger afgiften fra 4,40 til 5,00 kroner. For eksporterede søer og orner under og over 135 kg lander afgiften på hhv. 5,00 og 9,00 kroner, mens slagtede dyr over 110 kg skal betale 9,90 kroner. Det skriver Danske Svineproducenter i en pressemeddelelse.