De bedste avlere af Landrace-svin er for fjerde år i træk Maria og Claus Petersen, der bor på Skeldemark lidt uden for Broager. Kåringen fandt sted ved den årlieg generalforsamling i Dansk Svineavl.

- Vi er jo stolte over det. Og det giver selvtillid og mod til at fortsætte. Det viser, at det vi gør ikke er helt forkert, siger Claus Petersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Målt og vejet hver uge

Høj frugtbarhed, moderegenskaber, foderforbrug og lang levetid er nogle af de parametre, som svinene er blevet bedømt på. Både ægteparret og medarbejderne er blevet bidt af konkurrencen og ser det sjove i, at gården helst skal ligge nummer et hele tiden.

- Vi bliver målt og vejet hver uge. Det første jeg gør om torsdagen er at se, hvor vi ligger. I dag ligger vi desværre nummer tre, og så er det man straks ser på, hvor de andre er bedre, så vi igen kan ligge nummer et. Det er småting, der skiller os ad, siger Claus Petersen, der konkurrerer mod 12 andre Landrace-avlere

Svinene bliver sendt rundt i store dele af Europa. At det er deres svin, der bliver sendt til Tyskland og Spanien synes Claus Petersen gør det ekstra sjovt. Hvad der lige gør disse svin til de bedste får man ikke ud af Claus Petersen.

- Det er en samlet pakke, der gør os gode. Så det er alle parametre, der er i spil, siger han.

Udvidet med endnu en race

Anerkendelsen i flere år har givet både hår på brystet og mod til at kaste sig ud i flere udfordringer. Derfor har ægteparret fra Skelde pr. 1. januar i år kastet sig ud i at avle Duroc-svin, som kan bruges både til krydsningsvin til den almindelige forbruger og rene Durocs, som efterspørges af nogle gourmet-restauranter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Duroc-svin er fordelagtige og klimavenlige, da de har et lavt foderforbrug og derfor skal man købe mindre foder til dem, siger Claus Petersen, der endvidere kalder det en spændende udfordring.

Foreløbig er der kun 11 Duroc-avlere i hele landet og fire af dem er helt nye med denne race svin.

Konkurrence kan de ikke få nok af.

- Vi er fagnørder og vi er vel alle sammen konkurrencemennesker, siger han med et smil.

Det gode arbejde giver mulighed for at udvikle arbejdsgangene og blandt andet lave genomprøver, når svinene vejer 50 kg og derved endnu hurtigere se, hvem der har de bedste gener. Hårprøver sendes til København, hvor de pakkesom og sendes til Irland og fire uger efter, kan man se svaret på prøven.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ægteparrets gård har været i familiens hænder i ni generationer og har aner tilbage til 1778. Idag har de 950 søer, hvoraf de 160 er Landrace-avl. På nuværende tidspunkt har de 60 Duroc-søer og planen er at nå op på 160 søer.