På Hestehavegaard blev der i begyndelsen af november introduceret et nyt fravænningsfoder uden medicinsk zink, og indtil videre har erfaringen været meget positiv.

Foderet er Danish Agros nye blanding uden zink med navnet Danish New Wean (141).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Blandingen har allerede indgået i en større VSP-afprøvning, hvor den placerede sig i toppen af resultaterne i forsøget.

- Det er noget, vi har arbejdet med de senere år, så det passede os fint, da VSP inviterede os til at deltage i afprøvningen, velvidende, at der er en risiko ved at indgå i et officielt forsøg, som den eneste foderproducent uden tilsætning af zink i fravænningsfoderet, siger markedschef Jens Kirkebække Larsen, Danish Agro.

Resultatet var da også ganske tilfredsstillende for Danish Agro.

Ingen døde

Jens Kirkebække Larsen fremhæver således, at der ikke døde en eneste gris af dem, der i forsøget fik Danish Agros blanding.

- Sundheden og resultaterne på forsøgsgården Grønhøj er generelt god, men alligevel er det bemærkelsesværdigt, at der ikke døde en eneste gris, og dertil kommer, at vores foderblanding kom ud med høj tilvækst og lavt foderforbrug i hele perioden 7-30 kg uden at anvende zink i foderet, siger Jens Kirkebække Larsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han tilføjer, at Danish Agros mål med at deltage i forsøget var at udfordre løsningsmuligheder i forhold til brugen af zink i svineproduktionen.

Velegnet besætning

Og med baggrund i det gode afprøvningsresultat har de nu fået en håndfuld svineproducenter til at introducere foderet i deres produktionsbesætninger, så de kan få yderligere erfaringer.

Blandt de bedrifter er Hestehavegaard i Tommerup.

- Vi mente, at denne besætning er velegnet, blandt andet fordi her et fodersystem, der egner sig til fravænning uden zink, og der er ikke for mange grise i stierne, siger produktspecialist Lars Tofte Jensen, Danish Agro.

Desuden var dyrlægen med til at vurdere introduktionen af fravænningsfoder uden zink i besætningen, og han bakkede op om at teste foderet her i besætningen, tilføjer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Masser af vand

Efter godt en måned med fravænningsfoder uden zink er erfaringerne på Hestehavegaard ganske positive.

Svineproducent Claus Skjellerup har endnu ikke oplevet problemer med fravænningsdiarré i besætningen. Men han følger stadig udviklingen tæt, fordi det er for tidligt at drage en endelig konklusion.

Foreløbig ser han dog meget positivt på skiftet til det zinkfrie foder.

Claus Skjellerup går meget op i at sikre skånsomme overgange i forbindelse med foderskift, og fravænningsblandingen udfodres derfor på gulvet hver anden time - syv gange dagligt de første 12 dage efter fravænning. Og det har han ikke ændret på i forbindelse med skiftet til det zinkfrie fravænningsfoder.

Han har dog oplevet en markant stigning i smågrisenes tørst, og han har derfor ganske enkelt drejet vandrørene over i foderkrybben, så han er sikker på, at der hele tiden er rigeligt med vand til grisene i denne afgørende periode af deres liv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Claus Skjellerup er det naturligt nok, at grisene er mere tørstige, for uden zink smager foderet bedre, og grisene æder derfor mere. Og der er en proportional sammenhæng mellem foderoptagelse og vandoptagelse.

Bedre smag

Claus Skjellerup er ikke i tvivl om, at foderet smager bedre uden zink.

Det ser han meget tydeligt i forbindelse med overgangen fra fravænningsblandingen til anden blanding, som foregår over nogle dage med overlap.

Da der var zink i første blanding, kneb det med at få grisene til at æde af den zinkholdige fravænningsblanding, når de begyndte at få tilbudt den anden blanding uden zink.

Og netop smagen er noget af det, Danish Agro har arbejdet med, blandt andet ved at tilsætte smagsstoffet umami, fordi stor foderoptagelse i sig selv giver en høj daglig tilvækst, og derved færre dage i stalden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danish Agro har arbejdet med både fravænningsblandingen, blandingen fra 9-15 kg, mens den sidste blanding fra15-30 kg er uændret.

Præ- og probiotika

Der er også tilsat GærPlus i blandinger op til 15 kg. Gærplus består af både præ- og probiotika.

GærPlus har ifølge Jens Kirkebække Larsen en række gavnlige effekter i tarmen. Her stimuleres tarmen positivt, og derved øges grisens immunforsvar. Dette resulterer i øget foderoptag og derved bedre foderværdi.Den nye fravænningsblanding indeholder desuden fiskemel og kartoffelprotein.

Jens Kirkebække Larsen fortæller, at designet af 9-15 kg blandingen desuden er ændret med mindre sojaskrå, som er erstattet af andre og lettere fordøjelige sojaproteiner, foruden at blandingen har et højere syreindhold. I foderet fra 9 kg er tilsat VAK-korn, der er syrebehandlet, valset korn. Syren bidrager til at blødgøre kornets kerne, så valsningen bliver bedre, og forebygger mavesår.

Det bidrager alt sammen til at give en mere skånsom overgang i forbindelse med fravænning - uden at koste tilvækst og øge medicinforbruget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Uændret management

Claus Skjellerup fortæller, at management i besætningen er uændret efter overgangen til det zink-frie fravænningsfoder, bortset fra, at grisene får mere vand i krybberne.

Og medicinforbruget i besætningen er uændret.

- Vi bruger noget mod hoste, snot og nysen ved fravænning. Det fik de også før, siger han.

Det er sygdomsproblemer, som tilsyneladende ikke påvirker effektiviteten i besætningen.

Grisene er runde og lyserøde, og de har ikke på noget tidspunkt været i stå.