Udfordringer med pattebid bliver mere og mere almindelige i de danske svinebesætninger. LMO oplever et stigende antal henvendelser fra svineproducenter, der oplever, at pattegrisen bider pattespidser af eller sutter pattespidsen i stykker:

- Det er en udfordring, vi i stigende grad har fokus på blandt landmændene. I hele diegivningsperioden, især dog i den sidste uge før fravænning, er problemet størst, fortæller Anders Peter Andersen, der er svinekonsulent i LMO.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Drikkevandet er afgørende

Svinekonsulenten peger på, at pattebidning ofte kan føres tilbage til dyrenes drikkevaner, der først og fremmest skyldes forkert håndtering af dyrenes drikkevand:

- Det er i bund og grund et problem, der kan løses ved hjælp af ganske få justeringer i den daglige arbejdsgang. Det er helt afgørende, at pattegrise har adgang til rent drikkevand ellers bliver pattebidning hurtigt en negativ konsekvens, forklarer svinekonsulenten.

Erfaring viser, at pattegrisene ofte har behov for at drikke vand, når de er færdige med at die hos soen. Første gang de kommer til ventiler eller koppen med vand er derfor altafgørende, forklarer Anders Peter Andersen:

- Vi ser ofte, at der står vand tilbage, som har fået en grim afsmag. Det kan være fra sæbe, desinfektion eller kalkning. Vandet skal smage godt for at grisene drikker nok. Ellers vil de forsøge at dække deres behov hos soen i stedet for og så opstår problemerne, understreger han.

Lige før fravænning

Det er især til sidst i diegivningen, hvor grisene har et stort optag af tørfoder, at problemet opstår. Konsekvenserne ved pattebidning kan være så store, at det får afgørende betydning for soen:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Pattegrisene vokser utrolig meget den sidste uge før fravænning. Hvis ikke vi sikrer, at vandet er rent og smager godt, så kan pattegrisen være nødsaget til udelukkende at die hos soen, og dermed bider de pattespidserne helt i stykker. I de værste tilfælde kan det betyde, at patten mister sin funktionsdygtighed resten af soens levetid, siger Anders Peter Andersen.

I ugen før fravænning skyldes den stigende tørst hos pattegrisene skyldes en utilstrækkelig, og her er det særlig vigtigt også at have fokus på, at soen drikker vand nok:

- Soen har brug for op mod 50 liter vand om dagen, så der bør løbe 4-5 liter vand gennem ventilen i minuttet, men det er ofte langt fra tilfældet. Mit råd er, at være meget opmærksom på vandtrykket, understreger svinekonsulenten.

I det daglige

Anders Peter Andersen peger på, at mange af de problemstillinger og udfordringer der er skyld i pattebid, som regel er forholdsvis lette at rette op i dagligdagen.

- Det kan være at have fokus på tjek af vandtryk, rengøring af drikkeventiler og tjek af fejlstrøm. Bare man er bevidst om, hvor udfordringerne kan være, så har man også langt nemmere ved at handle på det, siger svinekonsulenten.