Danish Crown meldte tidligere torsdag eftermiddag ud, at det fra januar måned er slut med at indbetale penge til andelshaverkonti i selskabet.

Dermed skal nye andelshavere ikke længere indbetale de 15 øre pr. kg om året, som de har skullet de første otte år de leverer svin til Danish Crown.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Slagteriet foreslår nu, at slagteriets leverandører allerede fra næste år stopper indbetalingerne til kontierne, som i dag indeholder omkring 1,5 milliarder kroner. Det er planen, at de nuværende indestående på andelshaverkontierne fastfryses i tre år, hvorefter de over en otte-årig periode vil blive udbetalt til andelshaverne.

Det hilser formanden for Danske Svineproducenter velkomment.

- Vi har længe sagt, at vi som svineproducenter afleverer for mange penge til Danish Crown. Og vi har alt for mange penge stående i selskabet, som vi dermed ikke kan bruge til at udvikle vores bedrift med. Derfor synes vi, at det er positivt, at pengene nu kommer ud til landmændene igen, siger Henrik Mortensen til Maskinbladet.

At udbetalingerne først kommer nu er en anden sag. Det mener Henrik Mortensen er bedre sent end aldrig.

- Det er vel også på tide. Tidligere på dagen læste jeg, at Jais Valeur havde udtalt, at Danish Crown har en soliditet på 30 procent. Så kan de vel nærmest heller ikke være andet bekendt end at udbetale flere af svineproducenternes penge til dem selv, siger Henrik Mortensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bedre likvidtet

Formand for Danish Crown, Erik Bredholt glæder sig over, at Danish Crown nu betaler 1,5 milliarder kroner tilbage til ejerne.

- Helt konkret kommer pengene til at betyde, at vores andelshavere får 15 øre pr. kg mere i hånden om året, og det er ret betydelige beløb, det drejer sig om. Det betyder, at de ikke skal ud og finde den likviditet andre steder, siger Erik Bredholt.

Andelshaverne kan dermed se frem til at få flere af deres egne penge tilbage i bedriften.

- Jeg glæder mig over, at pengene nu kan komme ud og hjælpe med likviditeten hos vores andelshavere. Når ændringen først kommer nu, er det fordi det ikke har været muligt at gennemføre det tidligere, siger Erik Bredholt.