På Danske Svineproducenters generalforsamling fremhævede formand Henrik Mortensen, at advokat Uffe Baller har vundet endnu en retssag om rode- og beskæftigelsesmaterialer for et af foreningens medlemmer.

- Hvis Fødevarestyrelsen forstår at læse de domme, der efterhånden er faldet en del af, så bør de lære, at dyrevelfærd ikke kan sættes på formel og måles med tommestok, men at dyrevelfærd skal vurderes i sin helhed i besætningen og på basis af et fagligt skøn, sagde Henrik Mortensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Firkantet praksis

- Det er ikke første gang, vi har set Fødevarestyrelsen administrere firkantet, men sagen er også endnu et bevis på, at det kan betale sig at gøre modstand mod den firkantede administration. Og de medlemmer, der tager kampen, bakker vi stadigvæk op, sagde Henrik Mortensen.

- De øvrige sager, vi har ført, er sagen om lastetæthed og lastehøjde - som kører på 11. år og i tæt samarbejde med smågriseeksportørerne. Den sag forventer vi snart afgjort, fortalte han.

Andre sager

Henrik Mortensen fortalte også, at advokat Hans Sønderby sidste år vandt en sag om for høje kødkontrolgebyrer.

- Dette har affødt en fornyet interesse for lovligheden af andre gebyrer, for eksempel dyrevelfærdskontrollen, Gult Kort-ordninger, CHR/flytteregistret, eksportkontrol med videre. Endelig er der MRSA-sagen, hvor advokat Hans Sønderby forsøger at få EU's hjælp til at stoppe for offentliggørelse af navne.

- Efter at Landbrug & Fødevarer tabte sagen ved Højesteret, er vores sag ikke blevet lettere, men vores advokat vurderer, at højesteretssagen har overset væsentlige forhold omkring personbeskyttelse, og det forfølger vi. Skaden omkring MRSA er sket, og det kan vi ikke forhindre. Men for os er det principielt, at anonymitet skal kunne garanteres. Alt andet er ikke gunstigt for nogen. Og uden den garanti er det til hinder for den enkelte landmands samarbejde med myndighederne, mener formanden.