På Møltrup Optagelseshjem ved Vildbjerg står en stald midt ude i naturen, hvor siderne er væk, og hvor jorden er flyttet med ind i stierne.

Møltrup Optagelseshjem er et hjem for mænd, der i en kortere periode har brug for hjælp og støtte til at få livet tilbage på sporet igen, og et sted at opholde sig. Mens de bor på Møltrup, skal de deltage i en af de mulige funktioner, der er på stedet. Landbruget blot en af dem, hvilket gør, at det ikke nødvendigvis er faglærte personer, der passer dyrene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vores beboer er selv med til at vælge, hvad de skal lave, så der kan være meget forskel på, hvor mange vi har til at hjælpe, forklarer Per Hald, som er en af to fastansatte driftsledere i landbruget.

Landbruget er opbygget sådan, at det i yderste konsekvens kan passes af de to fastansatte, uden at det går ud over produktionen.

For nogle år siden startede man en mindre produktion af slagtesvin på Møltrup. Det foregik på friland, hvor man satte en hytte. Kødet blev dengang som i dag afsat i Møltrups madbutik.

Da Møltrup senere ville udvide svineproduktionen, fik man besked om, at det ikke var en mulighed på friland. Der må ikke gå mange dyr på lette jorder, da der er risiko for, at det skaber punktforurening fra gyllen.

Da Møltrup havde taget beslutningen om at bygge en stald, gik en længere proces i gang for at finde den rigtige løsning. Møltrup ville gerne holde fast i, at grisene skulle kunne rode i jorden og leve mest muligt efter deres egen adfærd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der har været rigtig mange forslag i spil, inden denne stald stod færdig, fortæller Per Hald og påpeger:

- Det er os selv, som har været eksperterne her. Så må vi jo se, om det er helt skidt.

Det var en klar erfaring, at friland giver en rigtig god kødkvalitet, og derfor var det vigtigt, at det element blev en vigtig del af den nye stald, som både skulle indeholde rigelig med frisk luft samt muligheden for, at grisene kunne rode og lege i jorden.

I dag er der en åben stald med ni stier med plads til 40 grise i hver. Der er ingen sider på stalden, hvilket får det til at virke, som om det stadig er ude i naturen. Eneste forskel på denne stald og frilandsproduktion er, at grisenes gødning bliver opsamlet, så det kan spredes ud på marken efterfølgende.

Hver sti består af tre områder. Der er et større spalteområde, hvor grisene blandt andet skal spise og drikke. For enden findes i den ene side en kumme med jord, hvor grisene kan lege og få deres rodeadfærd udført. Ved siden af denne kumme er der en hytte delt op i to med en tyk halmmåtte, hvor grisene kan opholde sig, når de skal sove. Hytten er delt i to, og den har en flytbar bagvæg, så man langsom kan udvide sovearealet, efter som grisene bliver større.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs mere i Hyo

Læs mere, i det nyeste nummer af Hyo, der udkommer fredag den 2. september.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen allerede nu læses ved at klikke her. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Der kan bestilles abonnement ved at klikke her eller på 7620 7970.