Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen er i et spørgsmål i Folketinget blevet bedt om at svare på, hvornår han forventer, at indholdet af zink i gylle fra smågrise er nedbragt så meget, at gyllen ikke længere skal fortyndes før den udbringes på markerne.

Miljøstyrelsen kræver blandt andet fortynding af hensyn til "forsigtighedsbetingelserne i produktresuméerne for medicinsk zink":

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men ministeren kan ikke svare på spørgsmålet og giver i stedet en udredning af status for arbejdet med at nedbringe forbruget af zink.

- Det er ikke muligt på nuværende tidspunkt at forudsige eventuelle ændringer af disse. Der er iværksat en lang række undersøgelser, hvor der bland andet undersøges alternativer til medicinsk zink. Hvis bedrifter med smågrise nu eller på et senere tidspunkt eksempelvis helt kan undvære anvendelsen af medicinsk zink, vil de heller ikke være omfattet af krav om fortynding, forklarer ministeren.

Case-studie

Han oplyser videre, at Miljøstyrelsen sammen med Aarhus Universitet som hovedleverandør og i samarbejde med SEGES har igangsat et case-studie på tre landbrug med smågriseproduktion. Undersøgelserne omfatter både foder-input samt optagelse, ophobning og udledning af zink til vandmiljøet ved forskellige afgrøder og jordtyper.

- Der er også et mindre supplerende projekt i forhold til beregningen af zinktilførslen ved forskellige fosfornormer. Der foretages analyser i løbet af 2016 og vinteren 2016-2017 i forhold til drænmålingerne, hvorefter resultaterne skal bearbejdes, skriver ministeren.

Inintiativer

Fødevarestyrelsen har i øvrigt igangsat følgende initiativer og undersøgelser om brugen af zink ved fravænningen af smågrise:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vidensyntese om alternative muligheder for håndtering af fravænningsdiarré hos grise på Aarhus Universitet.

- Cost-benefit vurdering af alternativer til håndtering af diarré hos smågrise efter fravænning fra IFRO på Københavns Universitet.

- Aarhus Universitet gennemfører et treårigt projekt om zinkbehov hos smågrise ved fravænning. Projektet forventes afsluttet 1/4 -2017.

Natriumsalicylat

Seges - Videncenter for Svineproduktion gennemfører desuden et forsøg med det formål at reducere indholdet af zink i slagtesvinenes foder.

I øjeblikket testes eksempelvis effekten af natriumsalicylat på fravænningsdiarré, hvor undersøgelserne forventes afsluttet i 2017.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En undersøgelse, hvor antistoffer fra svineblodplasma kan erstatte brugen af zink, forventes afsluttet i 2017. Hvis forekomsten af rotavirus kan reduceres ved anvendelse af en vaccine, kan forbruget af zink reduceres. Projektet gennemføres i 2016.

Det rigtige tidspunkt

Seges samarbejder med Københavns Universitet om at udvikle en metode til at vælge det rigtige tidspunkt for behandling af diarré hos smågrise og slagtesvin. Desuden deltager SEGESi et fireårigt EU-netværk (PiGutNet) om faktorer, der påvirker den mikrobiologiske balance i mave- tarmkanalen og indvirkningen på sundhedsstatus hos svin.

Seges har derfor begyndt et forsøg for at teste, om EFSA?s anbefalinger og EU-Kommissionens forslag til nye grænseværdier for zink i foder til svin vil påvirke grisen fysiologisk.

Forsøget ventes færdigt ultimo 2016.

- Dokumenteres eksempelvis, at erhvervet uden fysiologisk påvirkning af dyret kan halvere zinktildelingen i foder til slagtesvin, vil udskillelsen af zink i slagtesvinegylle kunne halveres, oplyser ministeren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Specialister

Seges har desuden kontaktet Aalborg Universitet (AAU) for at undersøge, om det enkelt og billigt er muligt at bortfjerne metaller fra gylle ved hjælp af separationsteknik, kemiske reaktioner eller miljøteknologi, inden gyllen bringes ud på marken. AAU har specialistviden inden for slamseparation, fosforudvinding fra gylle, kemisk udfældning, affaldshåndtering samt bioforgasning.