Det Naturvidenskabelige Veterinary Science of Ghent Universitet i Belgien har netop præsenteret en undersøgelse, udført af dyrlæge Merel Postma, som modtog sin ph.d med en afhandling med navnet 'Antimikrobiel forbrug i svineproduktionen; kontrollere, forbedre og reducere i Belgien og EU'.

I denne var 61 svineproducenter i Belgien med i en undersøgelse, hvor Det Belgiske Center For Ekspertise På Forbruget Af Antimikrobielle Stoffer Og Resistance (Amcra) tog forskellige tiltag i brug, for at coache svineproducenterne i at reducere antibiotika forbruget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fra forebyggende til helbredende

Tiltagene fokuserede på en reduceret og ansvarlig brug af antibiotika med skift fra forebyggende til helbredende brug samt så få kritisk vigtige antibiotika, som muligt.

Derudover var der en aktiv vægt på at forbedre biosikkerhed status, vaccinationsplanen og driftsmetoder.

Set over otte måneder

Forsøget løb over otte måneder, og inden for denne periode, blev en klar stigning af biosikkerhed noteret og tilsvarende, var der en signifikant reduktion i brugen af ??antibiotika fra fødsel til slagtning på 52 procent.

Derudover var der en reduktion i søer på 32 procent. Alt dette kom i kombination med en betydelig reduktion af brugen af kritisk vigtige antibiotika på over 80 procent og en forbedring af antallet af fravænnede grise pr årsso (+1,1), en højere daglig vækst (7,7 gram pr. dag) og en reduceret dødelighed under efterbehandling (-0.6%).

Forskningen konkluderer, at ved at optimere driftsledelse samt forbedring af biosikkerhed status, kan det føre til sundere dyr samt en reduceret risiko for at indføre sygdom, hvilket igen fører til en drastisk reduktion i brugen af antibiotika.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hele undersøgelsen bygger på baggrund af en undersøgelse af 227 svinefarme i Belgien, Tyskland, Frankrig og Sverige, hvor Belgiens antibiotika forbrug var det næsthøjeste efter Tyskland.