For 7. år i træk falder sodødeligheden - fra 12,7 procent af årssøerne i 2013 til 11,9 procent af årssøerne i 2014.

Det glæder Claus Fertin, direktør i Videncenter for Svineproduktion under Seges:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- 7.000 færre søer døde i stalden eller måtte aflives i 2014 i forhold til året før. Det er syvende år i træk, udviklingen nu er gået den rigtige vej, og det er et resultat af erhvervets målrettede indsats mod at få sodødeligheden ned, siger Claus Fertin til Landbrug & Fødevarers netmedie foodculture.dk.

Siden 2008, hvor sodødeligheden toppede, har Videncenter for Svineproduktion arbejdet mod, at sodødeligheden skal ned på 9 procent inden 2018, oplyser Claus Fertin.

I Dyrenes Beskyttelse glæder chefkonsulent Birgitte Iversen Damm sig over, at det er begyndt at gå den rigtige vej med sodødeligheden. Men faldet kommer fra et uacceptabelt højt niveau, og der er stadig langt vej til ordentlige forhold for de danske søer, der alt for ofte må aflives eller findes døde i staldene, understreger hun:

- I slutningen af 80'erne var sodødeligheden nede på omkring 4 procent af årssøerne, herefter steg den konstant i to årtier, for at toppe i 2008 på 15 procent af årssøerne. Nu er den så faldet til knap 12 procent af årssøerne, men det er jo stadig næsten tre gange så meget som i 1988, siger hun til foodculture.dk.

Fokus på søerne

Haltende søer og problemer med de langtrukne faringer er de to største årsager til, at søer i dag må aflives i de danske svinestalde, fortæller Claus Fertin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Alt for mange søer dør i staldene eller må aflives, og derfor kører vi nu en kampagne for at få landmændene til at gøre en ekstra indsats for søerne. Her får de status på sodødeligheden i netop deres besætning og konkret vejledning i at sikre bedre forhold for søerne. Den indsats sikrer, at vi nu år for år kan se, at det går den rigtige vej ude i staldene, siger Claus Fertin.