Probiotika var et ord, der gik igen og igen i debatten efter et indslag i Søndagsmagasinet på DR1 for nogle uger siden.

Her fortalte en hollandsk svineproducent, hvordan han har reduceret sit forbrug af antibiotika med 95 procent og fjernet de meget omtalte MRSA-bakterier, efter at han var begyndt at bruge probiotika.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kræver dokumentation

I Danmark bliver probiotika fremstillet og markedsført af Biosa Danmark, men efterspørgslen er ikke stor, selv om landmænd – ifølge Biosa – kan behandle deres svin med overbrusning med probiotika for det samme beløb, som behandlinger med antibiotika typisk vil koste.

- Vi har to arbejdsmiljøgodkendelser liggende på, at det er tilladt at bruge probiotika til overbrusning, men til trods for det, kræver landmændene endnu mere dokumentation, siger Lene Overgaard, der er agronom ved Biosa.

Penge til forsøg

Lene Overgaard fortæller, at der mangler flere forsøg, der skal dokumentere den gavnlige effekt.

- Vi har – uden held – forsøgt at finde 1,2 millioner kroner til et rigtigt forsøg, som kunne bringe probiotika på teknologilisten, siger Lene Overgaard.

Hun tilføjer, at Biosa vil søge GUDP-midler – det grønne demonstrationsprojekt – om pengene ved næste ansøgningsrunde til september. Men det kræver også en holdningsændring hos svineproducenterne, hvis de skal ændre metode fra behandling med antibiotika til forebyggelse med probiotika.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En omstilling

- Det er ikke lige til at bruge sådan et produkt. Det kræver nogle mandetimer, og der skal tages ansvar for, at det hele tiden er inde i besætningen. Man kan sammenligne det med en omstilling fra at gå fra at være konventionel producent til at være økolog. Der skal gøres rent bord, staldmiljøet skal fuldstændig lægges om, og kanylen skal væk, siger Lene Overgaard.

- For at tage det spring, kræver det den gulerod, som en undersøgelse af virkningerne vil give. Vi mangler det tal, der fortæller landmanden, at omkostningerne til dyrlæge kan reduceres, og her er det de manglende 1,2 millioner kroner (til forsøgene, red.) der bremser, siger agronomen fra Biosa.