Ifølge svineproducent Keld Lembke-Jensens foretrukne foderleverandør gennem mere end 10 år, ATR Landhandel, er der er ikke meget hokus-pokus i selskabets foderblandinger. Og produktkonsulent cand. Agro Christina Fensholt-Hansen fra selskabet mener ikke, at fodersammensætning er raketvidenskab.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men ufatteligt mange problemer er afledt af dårlig mavesundhed. Og her er der nogle enkelte ting, som ifølge vores erfaring har stor betydning. Det er struktur, fosfor og råvarekvalitet. De tre ting skal vi ikke rokke ved, siger hun.

Enkle blandinger

Christina Fensholt-Hansen tilføjer, at det er et spørgsmål om at finde den rette balance mellem det faglige og det kommercielle i stedet for at komme alt muligt i blandingerne for at lappe på problemerne.

Det passer meget godt til Keld Lembke-Jensens filosofi.

- Jeg mener, at fodring handler om det grundlæggende. Jeg er modstander af at blande 1.000 stoffer i foderet. Og jeg er imod, at man konstant ændrer på sammensætningen. Renracede dyr kan ikke klare, at blandingen ændres ret meget, siger han og tilføjer, at et af de vigtige forhold er, at foderet skal have en grov struktur.

Foder som aftalt

Men han lægger også vægt på, at foderblandingerne indeholder det aftalte, hvilket han har erfaring for ikke er en selvfølge hos alle leverandører.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi tager ikke fast foderprøver, men jeg har aldrig oplevet, at der var mindre i en blanding fra ATR, end deklarationen lovede.

Og det er ifølge Christina Fensholt-Hansen slet ikke vanskeligt at ramme det rigtige indhold.

- Men det kræver for det første, at man har vilje til at ramme rigtigt og for det andet, at man ved, hvad man bruger i blandingerne. Derfor tager vi i højere grad råvareprøver frem for færdigvareprøver. Vores erfaring og prøverne viser, at vi rent faktisk rammer det, som kunderne har købt, siger hun.

- Det er billigst for os og bedst for kunderne, mener hun.

Samarbejde om fodring

Keld Lembke-Jensen mener, at han sparer mellem 500.000 og 800.000 kroner årligt ved at have kontrakt med ATR frem for konkurrerende danske selskaber.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hans kontrakt forhandles og justeres årligt, men han understreger, at prisen skal være i orden. Når det er tilfældet forhandles detaljerne på plads i et tæt samspil mellem hans ønsker og ATR's kalkulationer.

- Når Keld Lembke-Jensen har fremsat sine ønsker, spiller vi ind med, hvad der kan opfylde hans ønsker, fortæller Christina Fensholt-Hansen.

ATR er klædt ganske godt på til at betjene Keld Lembke-Jensen, for Christina Fensholt-Hansen modtager ugentligt besætningsdata, hvilket betyder, at hun konstant har fingeren på pulsen.

- Det gode ved denne type besætning, hvor der er fuldstændig styr på management, er, at vi får feedback og spørgsmål. Det betyder, at vi kan løse konkrete problemer i besætningen, og det betyder, at vi kan udvikle os, siger hun.

Årlig forhandling

De store ting i foderkontrakten aftales på det årlige møde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her tager parterne stilling til, hvad der var godt, og hvad der var skidt, og hvad de gør fremadrettet. Mindre justeringer kan desuden foretages i det daglige.

- Hvis vi eksempelvis ønsker mere struktur eller andet, så ringer vi bare, og så kører det der fra, siger Keld Lembke-Jensen.

Som eksempel nævner han, at han for et par år siden fik den idé, at indholdet af råprotein skulle nedsættes i diegivningsblandingen.

- Råproteinindholdet blev sat meget ned, og det har vi holdt fast i, for det har løst 80 procent af diarré-problemerne i farestalden, fortæller han.

Årsagen til, at det er ganske ukompliceret for ATR at justere blandingerne løbende er, at alt produceres i batch fra recept, og det betyder, at alle kunder kan få den blanding, de vil ha'.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Keld Lembke-Jensen fortæller, at han har prøvet at justere sine blandinger lidt frem og lidt tilbage, indtil han ramte den effekt, han gik efter i stalden.

- For eksempel prøvede vi det med roepiller, siger Keld Lembke-Jensen.

Og den slags løbende justeringer er ifølge Christina Fensholt-Hansen ikke træls for ATR.

- Der er ikke to besætninger, der er ens, og specialblandinger koster ikke ekstra, for der er ikke ekstra omkostninger for os, siger hun.

Udvikling af foderkvalitet

ATR arbejder i øvrigt konstant med at udvikle foderkvaliteten yderligere. Seneste fokusområde er D-vitamin, hvor selskabet arbejder med nye typer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi vil se, hvad der kan optages direkte i blodbanerne for at opnå et højere niveau i soen. Vi ved, at D-vitamin overføres via moderkagen til fostrene. Og vi ved, at D-vitamin har betydning for knogledannelsen, fortæller Christina Fensholt-Hansen.

- Vi venter ikke en revolution, men betragter det som et sikkerhedsnet, som kan medvirke til at søerne kan holde længere, og at smågrisene kan blive stærkere. Og det er noget, vi vil følge. Vi vil se, om søerne bliver ældre og hvor mange grise hver so kan producere, og vi vil følge det i flere besætninger. Vi mener, det vil hjælpe til i den rigtige retning, siger hun.

Læs også side 34