Systemer til løsgående søer kræver et større areal end systemer til søer i bokse. Producenter, der tilpasser produktionsapparatet til den fremtidige produktion i de eksisterende bygninger, vil således være tvunget til at reducerer antallet af søer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 2007 søgte svineproducent Lars Kreutzfeldt miljøgodkendelse til udvidelse og fremtidssikring af soholdet på hans ejendom Lindelund i Saksild ved Odder.

Hans mål var at gå fra 850 søer i full-line produktion og med salg af cirka 10.000 smågrise ved 30 kg til 900 søer med løsgående søer i drægtighedsstalden i nye bygninger.

Men kravene fra myndighederne og de deraf følgende investeringer med blandt andet flytning af tre gylletanke og overdækning stod dog slet ikke mål med den mulige indtjening, han kunne opnå fra svineproduktionen, hvorfor Lars Kreutzfeldt måtte tænke i alternative baner.

Besøg hos kollega

Efter inspiration fra den lokale svineproduktionskonsulent Laust Skov fra LRØ, blev Lars Kreutzfeldt opmærksom på en såkaldt Opti-sti. Og i 2011 tog han på besøg hos en kollega, der har løst 2013-problemet med Opti-stier. En løsning som også Henrik Winther fra Winther Staldindretning har gode erfaringer med.

- I en Opti-sti er der æde-/hvilebokse til to tredjedele af søerne. De resterende søer skal æde i aktivitetsarealet og ligge i lejet. Det er et system vi har lavet flere gange, siger Henrik Winther.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og systemet med æde-/hvilebokse passede Lars Kreutzfeldt og hans folk godt.

- Både jeg selv og mine ansatte har hele tiden været tilhængere af én boks pr. so. Vi synes, der er et bedre overblik over søerne med æde-/hvileboksen, og pasningen er mere enkel, siger Lars Kreutzfeldt.

Derfor var han ikke i tvivl om, at løsningen ville være at renovere de eksisterende bygninger og indrette dem som Opti-stier med æde-/hvilebokse fra Egebjerg.

Winther Staldindretning gik i gang med ombygningen ved årsskiftet, og i april - kun fire måneder senere - kunne den første so tage de nye lokaliteter i øjesyn.

Finansieringen af projektet er ifølge Lars Kreutzfeldt gået forholdsvis nemt igennem, idet han valgte en forholdsvis billig løsning med ombygning og renovering frem for nybyggeri.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Søerne lærer hurtigt

Lars Kreutzfeldt har ikke tidligere erfaring med æde-/hvilebokse, men efter de første måneder med søerne i Opti-stierne, går det efter planen.

- Det går rigtig godt. Søerne har med det samme lært at bruge boksene. De går ind og ud, og lægger sig både inde i boksen samt ude i lejearealet, siger han.

Med en samtidig sanering af besætningen er det forholdsvis små søer, der på nuværende tidspunkt går i stierne. Og med 17 bokse i hver sti til 29 søer kan det godt hænde, at to søer vil ind i samme boks på samme tid.

- Det har ikke været noget problem, idet boksen er forsynet med en forbindelsesstang mellem for- og baglåge, der er fjederbelastet. Det betyder, at den so, der ikke kan være i boksen stille og roligt bakker ud igen uden at skade hverken sig selv eller boksen, siger han og tilføjer, at der næsten ikke har været slagsmål.

Halm hver anden time

For at sikre tilstrækkeligt med rodemateriale og dermed ro i stierne har Lars Kreutzfeldt investeret i en hængebane til tildeling af snittet halm.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den drysser cirka en spandfuld halm ned i hver sti hver anden time. Det betyder, at søerne rejser sig og går hen for at få noget halm, og vi kan se på gødningen, at den får noget mere struktur, siger han og tilføjer, at han endnu ikke fået justeret sig helt ind på mængde og hyppighed i forhold til behov og eventuelle problemer med gyllekanalerne.

- Men indtil videre går det fint, fastslår Lars Kreutzfeld.

Den 53-årige svineproducent har dermed fremtidssikret sin bedrift, så den lever op den kommende lovgivning. Med omlægning til UK-produktion, en reduktion af soholdet på cirka 23 procent og en udvidelse af slagtesvineholdet, er indtjeningsgrundlaget ifølge beregningerne sikret.

Eksisterende drægtighedsstald med bokse, ombygget til Opti-stier

·          Eksisterende bokse taget ud

·          Tilbygning af 200 m2 karantænestald

Artiklen fortsætter efter annoncen

·          17 æde-/hvilebokse pr. sti

·          29 søer pr. sti

·          Eksisterende krybber bevaret

·          Nye sti-skillevægge opsat

Eksisterende slagtesvinestald ombygget til Opti-stier

·          Gulv og inventar taget ud

Artiklen fortsætter efter annoncen

·          Stålspær sandblæst og malet

·          Lysindfald indsat i kip

·          Opdeling af stald i løbe-, polte- og drægtighedsafdeling + sygestier

·          Æde-/hvilebokse i både løbe- og drægtighedsafdeling

·          17 æde-/hvilebokse pr. sti i drægtighedsafdelingen

Artiklen fortsætter efter annoncen

·          29 søer pr. sti