DTU Veterinærinstituttet kan nu diagnostisere virus i spyt fra grise. Et enkelt reb kan fortælle om svinestien er inficeret med eksempelvis svineinfluenza.

Hæng et tov i svinestien, lad grisene tygge på det og få svar på, om de eksempelvis har influenza. DTU Veterinærinstituttet tilbyder nu at diagnosticere virus ved hjælp af spyt som alternativ til blodprøver.

Et forskningsprojekt ved DTU Veterinærinstituttet har nemlig vist, at spytprøverne fra reb, som flere grise har tygget på, er velegnede til diagnosticering og giver et godt billede af forekomsten af virus i en hel svinesti eller sektion.

- Blodprøver viser kun om de enkelte dyr er inficeret med virus, mens rebet på en enkel måde fortæller om virusforekomsten i en større gruppe dyr. Herved vil man øge chancen for at finde få positive dyr i en større flok ud fra et fåtal af spytprøver, fortæller Charlotte Kristiane Hjulsager, der er forsker ved DTU Veterinærinstituttet.

Andre fordele ved spyt er, at prøveudtagningen er til mindre eller ingen gene for grisene i modsætning til blodprøvetagning.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Det er også betydeligt nemmere for dyrlægen at udtage spytprøver end blodprøver, som kan være meget arbejdskævende og er hårdt fysisk arbejde. Spytprøver kan i princippet også tages af landmanden selv. Herved kan nemt udtages prøver af samme dyreflok over tid, uden at der er en dyrlæge tilstede ved hver eneste prøvetagning, forklarer Charlotte Kristiane Hjulsager.

Vrid spyttet ud af rebet

Spyttet opsamles ved at hænge et rent bomuldsreb i grisestien i cirka 20-30 minutter. Når grisene har tygget i rebet presses væsken ud i en pose og det sendes derefter på køl eller frys til DTU Veterinærinstituttet i et forsendelsesrør.

Selve rebet skal ikke indsendes. Det er derimod vigtigt, at spyttet vrides ud af rebet ude i besætningen med det samme når rebet tages ned, ellers kan det være svært at få tilstrækkelig med væske ud af rebet.

Instituttet tilbyder standardiseret analyse af den orale væske med PCR for følgende virus: PRRSV, PCV2 og/eller influenzavirus.