Dakas destruktionsanstalt i Ortved nær Ringsted lukker.

Kinesernes appetit på spidsryg og griseører i olie er den egentlige årsag til at Daka nu lukker Sjællands sidste destruktionsanstalt i Ortved ved Ringsted, skriver DR Sjælland.

- Lukningen sker som konsekvens af flere års faldende produktion på danske destruktionsanstaler, men er faktisk også konsekvensen af et dansk eksporteventyr i Kina og Korea, fortæller direktør i Daka, Lars Krause Kjær, til DR.

- Griseører og spidsryg er ikke noget vi danskerne gider spise. Men det gør både kinesere og koreanere, og det er faktisk en del af forklaringen på, at Daka nu lukker på Sjælland. Vi får simpelthen færre mængder råvarer, eftersom de tidligere såkaldt uspiselige dele af grisen nu bliver eksporteret til det voksende marked i Asien, siger Lars Krause Kjær.

Slagteriet Danish Crown betegner det kinesiske marked som nærmest umætteligt. Hvis virksomheden for eksempel havde to millioner grisehoveder mere, kunne virksomheden også afsætte denne mængde på det kinesiske marked, siger Søren Tinggaard, der er underdirektør i Danish Crown.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Med lukningen af fabrikken i Ortved bliver de døde dyr og slagteriaffald fra Sjælland fremover transporteret til Dakas fabrik i Løsning nær Horsens.