Hasse Poulsen, Danvet K/S har i den nye udgave af Hyologisk, der udkommer på fredag, skrevet en kommentar til udviklingen i forbruget af antibiotika i dansk svineproduktion:

Vi mangler et ordentligt datagrundlag for at kunne udtale os skråsikkert om ret meget i relation til antibiotikaforbruget til svin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For det første findes der ikke ordentlige undersøgelser, der belyser eventuelle sammenhænge mellem antibiotikaforbruget og dødeligheder i svineproduktionen. For det andet findes ingen data, som belyser, hvorvidt der er en nok så relevant sammenhæng mellem forbruget af antibiotika og dyrenes trivsel/velfærd.

Som i den humane sektor er der ikke altid tale om ordination af antibiotika til svin for at redde liv. Velfærd kan med rette være en bevæggrund for ordination. Lægen ordinerer jo også jævnligt antibiotika til eksempelvis banale halsinfektioner. Noget som ingenlunde er livstruende, men som klart er til gene for patienten, hvorfor man ønsker det helbredt så hurtigt som muligt.

Vi befinder os altså i en situation, hvor vi, grundet det pres som Gult Kort-ordningen har lagt på svineproducenter og dyrlæger, behandler mindre uden at kende de eventuelle konsekvenser. Hverken med hensyn til dødelighed eller nok så væsentligt, om det nedsætter dyrevelfærden.

Læs mere i juni-udgaven af Hyologisk, der udkommer fredag den 3. juni 2011. Abonnement kan bestilles på telefonnummer 76207970 eller www.hyologisk.dk.