Siden 1993 har Risbjerg Landbrug haft fritgående grise, men først fra 2008 gik det over til at være økologisk svinebrug. Dengang sidst i 1990érne var der 25 frilandsbesætninger på Fyn, men i dag er Risbjerg Landbrug den eneste. Risbjerg Landbrug drives af Hans Erik Jørgensen og Kirsten Rasmussen samt tre medarbejdere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Konkret handlingsplan mod pattegrisedødeligheden

Risbjerg Landbrug kæmper med en for høj dødelighed blandt pattegrisene, men der arbejdes på højtryk for at nedbringe antallet af døde pattegrise. På få år er andelen af døde smågrise steget i takt med, at søerne får flere og flere smågrise. De får nu 14,5 levendefødte pr. kuld, og det er en stigning på to grise på fem år.

Derfor vil Risbjerg også meget gerne finde en ny racekombination, der ikke får så mange grise, som de traditionelle racekombinationer gør.

- Vi har et mål om at komme under 15 procent døde, og i sidste periode lå vi på 18 procent døde i diegivningsperioden, siger Hans Erik Jørgensen.

- Desuden kan vi se, at dødeligheden stiger markant efter fjerde læg, så vi vil til at sætte søerne ud tidligere. Nu får de seks til syv læg, men vi vil gerne have udskiftningsprocenten helt op på 75 procent, og så ryger de ud efter fjerde læg. Desuden skal vi blive bedre til at passe søerne på faremarken, lave flere ammesøer, og kuldudjævne mere. Vi får en god afregningspris for en slagteso, derfor kan vi godt tillade os at sætte hende ud efter fjerde læg, forklarer Hans Erik Jørgensen.

- Vi har desuden for nyligt investeret i to pyrenæiske hyrdehunde - Adam og Eva. De er kun fire måneder gamle, men med tiden skal de holde ræve og rovfugle væk fra pattegrisene, og forhåbentligt være med til at nedsætte dødeligheden, fortæller han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som et sidste tiltag er der pr. 1. juli ansat en ekstra mand, så der kan bruges mere tid i faremarken.

Slagtesvin som forsøgsdyr

Beslutningen om at lægge om til friland var et stort ønske for Hans Erik Jørgensen. I begyndelsen af halvfemserne var det meget svært at låne penge til udvidelser og nyetableringer, så da Risbjerg fik nej fra banken om at lave et etablissement til 200 frilandssøer, valgte Hans Erik Jørgensen selv at gøre forsøget, dog med færre dyr. Derfor blev det besluttet, at nogle af slagtesvinene skulle lukkes ud for at se, om de kunne klare sig på friland.

17 sogrise fra slagtesvinestalden blev forsøgsdyr, og da det gik godt, blev der lukket flere ud. Hver gang der blev råd til det, blev besætningen udvidet, og de seneste 10 år har der været 300 søer, og sådan ser det efter Hans Erik Jørgensens udmelding også ud om 10 år.

Fra friland til økologisk

Hans Erik Jørgensen går meget op i økonomi. Rigtig meget. Derfor blev der i 2008 lagt om til økologi, da der var en væsentlig bedre afregningspris på økologiske grise, og fordi at fremtiden for de konventionelle besætninger ikke så for gode ud. Så til trods for en omlægningspris på 10 millioner og en fuld sanering kunne det bedre svare sig at få et økologisk landbrug. For 2,5 år siden blev de første økologiske slagtesvin således leveret til Friland Food-slagteriet i Randers.

- At levere grise til Friland Food er rigtig godt. Det er et godt slagteri, der formår at afsætte vores produkter godt, så vi landmænd kan koncentrere os om at producere, siger Hans Erik Jørgensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- På den måde risikerer vi ikke at brænde inde med slagtesvin, men er altid sikret afsætning af vores dyr. Friland Food udvikler sig hele tiden, og slagteriet er desuden god til at snakke sammen med Dyrenes Beskyttelse, som vi som økologer har et tæt samarbejde med, og det er rigtig godt gået, siger han.

Området ved Risbjerg Landbrug er meget kuperet, og jorden er ret sandet. Derfor var det også oplagt at have grise gående frem for at dyrke al jorden. Alligevel efterlyser Hans Erik Jørgensen mere jord.

- Vi har 240 hektar, men vil gerne være selvforsynende med alt vores foder, og til det mangler vi yderligere 250 hektar. Vi laver alt vores foder selv, og ud over almindeligt foder så fodrer vi alle grise med ensilage, og det er noget de kan lide, fortæller Hans Erik Jørgensen.

Foderblandingerne består i de fleste tilfælde af byg, soja og ærter, og der bruges 1.830 foderenheder pr. årsso, med det største forbrug i vinterhalvåret.

Etablering af udviklingscenter

Sammen med Dyrenes Beskyttelse og Friland Food er Risbjerg Landbrug blevet til et udviklingscenter. Der skal laves en masse forsøg, og der er allerede nogle på tegnebrættet. Blandt andet laves der på nuværende tidspunkt forsøg med forskellige typer af hytter til søerne, og af andre forsøg, der er under opsejling, er der et på vej med at lave nogle mere robuste racekombinationer. Der skal til forsøget bruges to engelske racer, som endnu ikke må offentliggøres.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Årsagen til forsøget er, at man på friland ønsker at få mere robuste dyr, der får færre, men større og stærkere smågrise. Den genetik, der avles efter til konventionelle landbrug, er ikke den, der fungerer bedst på friland. Her ønsker man ikke mange levendefødte, da de så ofte er for små og har svært ved at klare sig. Desuden er det mere besværligt at lave ammesøer på friland, siger Hans Erik Jørgensen.

- Vi laver vores egne polte og vælger dem ud fra holdbarhed og temperament. Desuden vil vi gerne have nogle små og rolige søer. Vi har tidligere brugt almindelig zig zag, men i det nye forsøg skal landrace-søer krydses med en eller flere slags robuste racer.

Ud over ovenstående forsøg har der også været eksperimenteret med foderforsøg, hvor proteinkilden kom fra hamp-planter. Hamp har en rigtig god aminosyre-sammensætning, og de store forventninger der var til dette forsøg blev da også indfriet. Det er svært at få ordentlige proteinkilder til økologisk svineproduktion, så de gode resultater med hamp var kærkomne. I øjeblikket bruges der ærter og økologisk soja på Risbjerg som proteinkilde. Dog vil man gerne kunne erstatte sojaen med et andet produkt, da det ikke er muligt at være selvforsynende med soja.

I 2012 begynder et projekt, hvor slagtesvinene skal klare sig selv mest muligt. Der vil blive plantet bælter med forskellige afgrøder, hvorfra svinene skal finde størstedelen af deres føde selv.

- Der mangler generelt forskning og viden for økologer. Langt størstedelen af den viden, der er tilgængelig, er baseret på forsøg med konventionelle besætninger. Derfor er vi glade for, at der nu sættes gang i forsøg med økologiske svin, siger Hans Erik Jørgensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sikker fremtid

Hans Erik Jørgensen er faglært landmand, men har taget en masse ekstra fag inden for økonomi blandt andet national økonomi.

- Jeg tror, at økologi er fremtiden. Landmænd i dag har alt for lidt fokus på økonomien og på årsresultatet for besætningen. Det er ikke nogen hemmelighed, at vi har et mål om at få et årsresultat på 1,5 million, og det, mener jeg ikke, er urealistisk. Salget af økologisk svinekød er ikke faldet under krisen, og det kan vi da i en vis udstrækning takke vores slagteri for, siger Hans Erik Jørgensen og fortsætter:

- Man kan som landmand ikke rationalisere sig ud af en dårlig afregningspris, derfor skal der mere fokus på økonomien, hvis landbruget skal klare sig. I stedet skal vi fokusere på højværdi produkter, som kan give os en merværdi for varen, slutter han.