Der er masser af plads til forbedringer i den økologiske svineproduktion i Europa. Ifølge to rapporter fra det europæiske projekt CorePig, der ntop er offentliggjort, udmærker svineholdet sig mange steder ved at være meget lidt styret, og det kan have negative konsekvenser for sundhed og velfærd i besætningerne. Det skriver Økologi & Erhverv.

Eksempelvis er det langt fra alle landmænd, der kender kvaliteten og sammensætningen af det foder, de giver deres grise. Det er heller ikke ualmindeligt at bruge samme foder til flere dyregrupper, selv om deres behov er meget forskellige. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

På hygiejnefronten er problemet, at kun få udnytter mulighederne for at forebygge problemer gennem eksempelvis karantæne, vaccination, gnaverbekæmpelse, parasitkontrol og desinfektion. 

Spørgsmål til landmænd

Som en del af rapporten har forskerne stillet 215 spørgsmål til 101 økologiske svineproducenter i seks europæiske lande - heraf 16 danske producenter.

Landmændenes svar afslører, at der er næsten lige så mange måder at producere øko-svin på, som der er økologer, selv om de i princippet følger samme EU-regler.

Smågrisedødeligheden vurderes som det største sundhedsmæssige problem af de adspurgte landmænd. Følgende tal viser andelen af landmænd, der vurderer, at problemet forekommer ofte:

Kilde: CorePig og Økologi & Erhverv.