Raps er måske på vej til at erstatte soja i foderblandinger. I hvert fald er det målet for Vådfodereksperten A/S at skabe et europæisk proteinfoder, der kan konkurrere prismæssigt med sojaen, og det første skridt på vejen har vådfoder-firmaet nået med den fermenteringsteknik, som er ved at blive patenteret.

Denne fermenteringsproces, som Vådfodereksperten præsenterer på Agromek, kan nedbryde bitterstofferne i raps, så grisene gerne vil æde rapsfoderet, hvilket hidtil har været problemet for at kunne udnytte dette proteinfoder i blandt andet svinefoder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har afprøvet rapsproteinfoderet i en række besætninger i godt et års tid, og det ser ud til, at der er 15 procent mere tilgængeligt protein i rapsen i forhold til soja, og fosforindholdets tilgængelighed er dobbelt så højt, siger Jens Legarth, der har store forventninger til de fermenterede rapsproteiner.

88 procent fordøjelighed

Endnu er det småt med håndfaste resultater, fordi der hidtil har været tale om udvikling af det nye fodermiddel.

- Analyser viser dog, at proteinfoderet indeholder 19 procent mere energi, og fordøjeligheden kommer op på 88 procent. Vi kan bruge rapsproteinerne til både slagtesvin og smågrise. Hos smågrise har vi kørt med 10 procent rapsproteiner uden at kunne se forskel på tilvæksten. Og ved fermenteringen dannes mælkesyrebakterier, og indholdet på cirka fem procent forebygger diarré, fortæller Jens Legarth.

Smagen har man heller ikke kunnet mærke forskel på, og det får besøgende på Agromek mulighed for selv at konstatere, idet Vådfodereksperten på sin stand har smagsprøver på forskellige vådfoder-typer med og uden rapsproteiner.

Rapsproteinfoderet består dog ikke kun af fermenteret rapskage og rapsskrå.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- For at få fermenteringen til at løbe fornuftigt har vi tilsat flere bælgplanter og blandt andet solsikker. Men 75 procent af foderet består af rapsskrå.

Endnu er der kun kørt forsøg i svinebesætninger, men det kan hurtigt blive aktuelt også i kvægbesætninger.

- I kvægfoderet kan man håndtere den fugtige fermenterede proteinmasse sammen med græs- og majsensilage, så jeg mener hurtigt, kvægproducenter kan komme i gang også, siger Jens Legarth.

I både våd og tørret form

- Jeg ser store perspektiver i et europæisk dyrket non-GMO proteinfoder. I disse CO2-tider er der et stort behov for, at vi i Europa selv dyrker protein. Og med udsigt til at vi skal fordoble fødevareproduktionen inden for en årrække, bliver proteiner en mangelvare. Derfor er jeg ikke bange for, at en europæiske produktion fører til store prisfald på soja og dermed mistet grundlag for rapsprotein-produktionen, siger Jens Legarth.

- Det er jo heller ikke noget, der er på markedet i stor stil fra i morgen. For det første ved vi, at det tager lang tid at ændre vaner, men det tager også lang tid at opbygge de produktionsfaciliteter, der skal til for at forsyne markedet med rapsproteiner til de forskellige husdyr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er planen, at fermenterede rapsprotiner skal kunne fås i både våd og tørret form, så rapsproteinerne også kan bruges i kvægfoder.

Udviklingen af det nye foder er sket i samarbejde med det hollandske foderstofselskab Nutreco og de praktiske forsøg med foderet er sket i både danske og udenlandske besætninger.

Men nyheden om de fermenterede rapsprotiner bliver første gang præsenteret på Agromek, der har kvitteret med to nyhedsstjerner.

Til glæde for økologerne

Jens Legarth understreger også, at nyheden har stor betydning for økologiske svineproducenter - ja økologiske husdyrproducenter i det hele taget.

- De har i forvejen problemer med at skaffe økologisk proteinfoder til fornuftige priser. Med fermenteringen vil de få stor glæde af at kunne udnytte europæisk dyrket økologisk raps, siger direktøren i Vådfodereksperten A/S.