Den danske ingrediensvirksomhed Chr. Hansen har identificeret og markedsfører i det meste af verden sunde bakterier, der iblandes foder til grise og kyllinger. Det skriver Ingeniørens netavis.

Bakterierne holder grisene sunde og raske og kan dermed begrænse landbrugets antibiotikaforbrug, mener virksomheden, som i øjeblikket arbejder på at dokumentere den direkte sammenhæng mellem brugen af såkaldte probiotika og et faldende forbrug af antibiotika.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

De gode bakterier – såkaldte probiotika – blander sig med de bakterier, der i forvejen lever i tarmen – tarmfloraen. Her styrker de immunforsvaret og fordøjelsen samtidig med, at de udkonkurrerer sygdomsfremkaldende bakterier ved at tage pladsen fra dem. 

Dermed bliver dyrene mindre syge. Ifølge Chr. Hansen er det for eksempel dokumenteret, at der er et signifikant fald på tre procentpoint i dødeligheden blandt pattegrise, hvis de får probiotika. For dansk svineproduktion alene ville det årligt betyde cirka 1.000.000 færre døde pattegrise. 

Arbejder på dokumentationen

Logikken taler for, at antibiotikaforbruget falder, når grisene bliver mindre syge. Chr. Hansen har dog endnu ikke dokumentation for en direkte forbindelse mellem brugen af probiotika og antibiotika, men flere landmænd vurderer, at deres antibiotikaforbrug falder, når de giver grisene probiotika.

Og Chr. Hansen samarbejder nu med en række landmænd for at få håndfast dokumentation for, at brugen af antibiotika rent faktisk falder, når de bruger probiotika. 

- Vi arbejder på at få dokumentation for det, men det er meget svært, for der er mange variable – lige fra årstidernes udsving til tilfældige sygdomsudbrud. Og produktionstiden for grise er så lang, at det nok vil tage to år, før vi har data nok til at kunne dokumentere en effekt på antibiotikaforbruget hos svin, siger Stig D. Petersen, der er Business Manager for svin ved Chr. Hansens afdeling for Animal Health & Nutrition, til Ing.dk.